Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φτιάχνω χωνευτικό λικέρ αγκινάρας

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαγκινάρες, λικέρ, Cynar

Η εποχή ανήκει δικαιωματικά στις αγκινάρες και στους bostanistas τo αποδεικνύουμε περίτρανα:
Kαι πώς δεν τις μαγειρέψαμε! Σε μυρωδάτη μαρινάτα, σκορδάτες συνοδεία μάραθου, ψητές και τετρανόστιμες «στο φτερό» και τρυφερές όσο ποτέ, μασκαρεμένες σε μουσακά. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να πιούμε και στο ποτήρι την κατά Δημήτρη Ποταμιάνο βασιλοπούλα του χειμώνα, ετοιμάζοντας ένα λικέρ ιταλικής προέλευσης από τα φύλλα της. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται το ιταλικό απεριτίφ Cynar και τις χαριτωμένες διαφημίσεις του· ένα bitter αγκινάρας που πρωτοκυκλοφόρησε το 1952 στη γείτονα και, παρά την ιδιαίτερη πρώτη ύλη, ξεχωρίζει για το φυσικό άρωμα και την ευχάριστη γεύση του. 

Photo: tangerineisme.tumblr.com
Photo: tangerineisme.tumblr.com

Με πολύ απλά βήματα μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας χωνευτικό λικέρ από αγκινάρα, ειδικά τώρα που την βρίσκουμε φρέσκια και σε αφθονία στις αγορές. Η παρασκευή του διαρκεί συνολικά έξι εβδομάδες, οπότε αν το παρασκευάσουμε αυτές τις μέρες εξασφαλίζουμε ένα γευστικότατο σπιτικό bitter για την περίοδο του καλοκαιριού.

Χρειαζόμαστε

  • 400 ml από ξηρό λευκό κρασί
  • 400 ml μπράντυ
  • 15 περίπου φύλλα αγκινάρας
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 ανθισμένη κορφή αχιλλαίας ¹

Καθαρίζουμε από αγκάθια τα φύλλα της αγκινάρας και τα αφήνουμε για τρεις έως τέσσερις ημέρες σε σημείο εκτεθειμένο στον ήλιο- μέχρι να διαπιστώσουμε πως έχουν ξεραθεί. Διαλέγουμε στη συνέχεια ένα δοχείο γυάλινο, που είμαστε βέβαιοι πως κλείνει αεροστεγώς. Βάζουμε μέσα το μπράντυ, τα φύλλα της αγκινάρας και τα βότανα και τα αφήνουμε ως έχουν για τρεις ημέρες, ώστε το ποτό να αποκτήσει σιγά-σιγά τα αρώματα του φυτού και των βοτάνων. Το ανακινούμε δύο με τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Photo: instructables.com
Photo: instructables.com

Με το πέρας αυτών των ημερών προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το δοχείο στην ίδια θέση για τέσσερις μέρες ακόμα, επίσης ανακινώντας έστω δις ημερησίως.
Όταν περάσει και η έβδομη μέρα που το εν δυνάμει ποτό μας βρίσκεται στο δοχείο, το ανοίγουμε, φιλτράρουμε το υγρό και το μοιράζουμε σε καλά καθαρισμένα μπουκάλια που κλείνουν αεροστεγώς. Αν κατά το φιλτράρισμα διαπιστώσουμε πως το υγρό δεν είναι διαυγές, το φιλτράρουμε εκ νέου μέχρι να καθαρίσει τελείως. Ιδανική λύση για γρήγορο και καλό φιλτράρισμα είναι τα φίλτρα παρασκευής του λεγόμενου γαλλικού καφέ. Όταν ολοκληρώσουμε, αφήνουμε τα μπουκάλια σε δροσερό και σκιερό μέρος για περίπου ένα μήνα πριν δοκιμάσουμε το λικέρ. Τα ανακινούμε όσο πιο συχνά μπορούμε- ιδεωδώς μία με δύο φορές την ημέρα.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δοκιμάστε το με αρκετό πάγο και μία φέτα λεμόνι: δροσιστικό, ελαφρώς πικρό και άκρως ορεκτικό. Ταιριαστά συνοδευτικά του οι ελιές, τα γλυκά τυριά και φυσικά η μαμά-αγκινάρα.

¹ Η αχιλλαία είναι αρωματικό φυτό, ιδιαίτερα τονωτικό. Φύεται την άνοιξη και την βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με βότανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'