Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα νέα μου σχέδια: χτένια σε ταρτάρ από κουνουπίδι

του Άρη Τσανακλίδη Μαγειρικές ιστορίεςχτένια, κουνουπίδι, εσπεριδοειδή

Αυτή την εποχή νιώθω πολύ ανήσυχος και αρχίζω να αμφιβάλλω κατα πόσο κάποια πιάτα μου είναι αρκετά καλά για να σταθούν στο κατάλογο του «Κουζίνα» ή είναι καιρός να δώσουν τόπο σε φρέσκες, πιο επίκαιρες και εποχικές συνταγές. Η ιστορία της ζωής μου! Μια αέναη μετακίνηση των πάντων.

Photo: katiscooking.blogspot.gr
Photo: katiscooking.blogspot.gr

Έχω τολμήσει πολλές φορές να βγάλω πιάτα φετίχ ή και πολύ πετυχημένα και να τα αντικαταστήσω με κάποια άλλα. Άλλες φορές δικαιώνομαι για το ρίσκο μου και άλλες όχι. Αλλά νομίζω ότι αυτή η δημιουργική διαδικασία δίνει πνοή φρέσκου οξυγόνου σ’ εμένα και τους συνεργάτες μου.

Πριν από μερικά χρόνια είχα δοκιμάσει στο εστιατόριο «Χύτρα» ένα ταρτάρ κουνουπιδιού και είχα εντυπωσιαστεί. Ο σεφ εκεί είναι ο Νίκος Καραθάνος, κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος νέος σεφ στην Ελλάδα. Παίρνοντας λοιπόν την ιδέα απο το Νίκο αποφάσισα να συνοδεύσω τα ψητά χτένια με ταρτάρ κουνουπιδιού και με μια ανάλαφρη βινεγκρέτ εσπεριδοειδων. Άμα θέλετε να το δοκιμάσετε θα είναι στο καλοκαιρινό μου μενού.

Χτένια με ταρτάρ από κουνουπίδι

  • 1/2 κεφάλι κουνουπίδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • 500 γρ. χτένια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμό απο 2 λεμόνια, 2 λάιμ και 1 πορτοκάλι
  • αλάτι,πιπέρι
  • 50 γρ. βούτυρο

Καθαρίζουμε κατ’ αρχάς προσεκτικά το κουνουπίδι, αφήνοντας στην άκρη, για άλλη χρήση, τα κοτσάνια.

Βάζουμε λοιπόν το κουνουπίδι στον πολυκόπτη, μαζί με το ελαιόλαδο, τον χυμό από ένα λεμόνι και ένα λάιμ, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Με διακεκομμένες στροφές, κόβουμε μέχρι να αποκτήσει το μίγμα μια κοκκώδη υφή.
Στο μπλέντερ, ετοιμαζουμε τη βινεγκρέτ: αναμειγνύουμε το άλλο μισό από το λάδι, τον χυμό από τα υπόλοιπα φρούτα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί καλά και ψήνουμε τα χτένια δυο λεπτά απο κάθε μεριά.
Τοποθετούμε το ταρτάρ στη βάση του πιάτου, βάζουμε τα ψημένα χτένια και τα περιχύνουμε με την βινεγκρέτ.

Άμα θελουμε γαρνίρουμε με ανθό αλατιού, φρέσκο πιπέρι και ξύσμα από λάιμ .
Καλή όρεξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άρη Τσανακλίδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'