Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βόλτα στους αγρούς

της Καλής Δοξιάδη WikiΑπρίλης, άνοιξη, λουλούδια, Κέρκυρα

Τα χρώματα απλώνονται όπου κοιτάξεις... στα λιβάδια, στις πλαγιές, στους ελαιώνες, στις άκρες του δρόμου, στις ξερολιθιές ακόμα και σε χαραματιές στην άσφαλτο.

Lunaria annua
Lunaria annua

Θ’ αρχίσω από τη Λουνάρια (Lunaria annua), που τελειώνει σε λίγο. Είναι τόσο κοινή και πανταχού παρούσα εδώ στην Κέρκυρα, τέτοια εποχή, και σχεδόν άγνωστη στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας... τόσο που δεν μπόρεσα να μάθω κοινή ονομασία. Σε άρθρο εδώ, τελευταία, την είπαν άγρια λεβάντα... ίσως είναι γνωστή έτσι. Αν ξέρετε εσείς παρακαλώ να μου πείτε. Αγγλικά λέγεται Honesty και Money Plant, Γαλλικά  Monnaie du Pape κι αυτό γιατί οι ξεροί σπόροι του μοιάζουν με νομίσματα. Είναι πολύ διακοσμητικοί και χρησιμοποιούνται σε βάζα με ξερές συνθέσεις. Χλωρό έχει όμορφο μπλε-μωβ χρώμα και αντέχει στο βάζο πολλές μέρες.

Geranium molle και Capsella bursa-pastoris
Geranium molle και Capsella bursa-pastoris

Άλλα, πολύ μικρότερα λουλουδάκια αλλά με πολύ έντονη παρουσία στα λιβάδια λόγω ποσότητας και πυκνότητας είναι το βαθύ ροζ άγριο γεράνι Geranium molle

Lunaria Calendula Anthemis
Lunaria Calendula Anthemis

και τα δύο είδη χαμηλές μαργαρίτες Bellis και Anthemis. Οι Ευφορβίες ή γαλατσίδες είναι σε πλήρη άνθηση τέτοια εποχή με το έντονο πράσινο «λαχανί» των λουλουδιών τους που σχηματίζονται από φύλλα και όχι πέταλα.

Euphorbia dendroides
Euphorbia dendroides

Εντυπωσιακή, γιατί δεσπόζει, είναι η Euphorbia dendroides: μικρό δέντρο με συμμετρικό τρούλο.
Δεν βρίσκεται εύκολα στη δική μας περιοχή της Κέρκυρας αλλά την αγαπώ τόσο που έφερα μία μικρή από το φυτώριο της Σπάροζας. Ευτυχώς ευδοκίμησε και τώρα πολλαπλασιάζεται μόνη της.

Euphorbia helioscopia
Euphorbia helioscopia

Στα λιβάδια, σε αντίθεση, απλώνεται η εποχική Euphorbia helioscopia.

Asphodel
Asphodel

Στις δόξες του είναι και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και συμβολικά άνθη της ελληνικής εξοχής, ο ασφόδελος της μυθολογίας και των ποιητών. (Όλοι αποστηθίσαμε τη «Λήθη» του Λορέντζου Μαβίλη στο σχολείο.) Έχει λιτότητα, σοβαρότητα και μεγαλοπρέπεια αυτό το λουλούδι, πώς να το κάνουμε;
Δεν είναι να απορούμε γιατί ο Όμηρος το έσπειρε στην είσοδο του Άδη. Και σαν χρώμα και σαν σχήμα ταιριάζει απόλυτα στο τοπίο μας, ανάμεσα στους βράχους και τις ελιές.

Medicago arborea
Medicago arborea

Στις γύρω πλαγιές κυριαρχούν τώρα οι κίτρινοι ανθισμένοι θάμνοι, κυρίως το Medicago arborea με τα μικρά ανθάκια σαν του μπιζελιού (ανήκουν στην ίδια οικογένεια), το Ulex parviflorum, ξυλώδες με μυτερά αγκάθια, και η Φλώμη με την ασημένια φυλλωσιά, που τόσο ευαίσθητα παίνεψε η φίλη Αγλαΐα.

Anchusa
Anchusa

Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω... όπου κοιτάξω βλέπω και κάτι που θέλω να σας δείξω:
τις μικροσκοπικές Anchusa (azurea είναι ή cretica;) στα χόρτα του αμπελιού, την Cerinthe mayor που ξετρύπωσε ανάμεσα στα σκαλοπάτια. Σιγά-σιγά άρχισαν να εμφανίζονται και οι διάφορες άγριες ορχιδέες αλλά γι αυτές θέλω να μιλήσω ειδικότερα...
Θα τα ξαναπούμε.

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'