Αφήστε τα ψάρια ήσυχα
Ένα απ’ τα πιο όμορφα σκηνικά που έχω δει είναι τα δεκάδες καλάμια δεξιά κι αριστερά στη γέφυρα που ενώνει το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στη Μικρή Πρέσπα με τη στεριά. Η ηρεμία της λίμνης, τα γύρω βουνά, το πράσινο, τα σύννεφα να καθρεφτίζονται στα νερά, η γέφυρα που οδηγεί σ’ έναν απομονωμένο παράδεισο, οι βάρκες των ψαράδων και τα καλάμια των ερασιτεχνών. Η αρμονία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο!
Η ερασιτεχνική αλιεία στα ποτάμια και τις λίμνες γίνεται μόνο από τη στεριά και μόνο με καλάμια. Απαγορεύονται τα δίχτυα καθώς και το ψάρεμα περισσότερων των τριών ψαριών ή περισσότερων των δύο κιλών ανά 24ωρο. Για την αλιεία με βάρκα απαιτείται άδεια και, πλέον, δε μιλάμε για επαγγελματική.
Κάθε χρόνο τίθεται από τις αρχές σε εφαρμογή απαγόρευση τόσο της ερασιτεχνικής όσο και της επαγγελματικής αλιείας στα ρέοντα ύδατα (ποτάμια, παραπόταμους, χείμαρρους, ρυάκια, γεωφράγματα, κανάλια κλπ) καθώς και στις λίμνες για περίπου 45 μέρες. Διάστημα απαραίτητο προκειμένου να γίνει αναπαραγωγή των ψαριών και λοιπών υδρόβιων ζώων. Η περίοδος δεν είναι ακριβώς ίδια σε όλη τη χώρα. Στην κεντρική Μακεδονία η απαγόρευση για τα ρέοντα ύδατα αρχίζει την Παρασκευή 12 Απριλίου ενώ εδώ και λίγες μέρες ισχύει σε λίμνες όπως η Δοϊράνη και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.
Ένα από τα επακόλουθα της κρίσης είναι και η αύξηση της παράνομης αλιείας, κυρίως με δίχτυα. Απομένει στις αρχές να αυξήσουν και τους ελέγχους.
Τα ψάρια που απαντώνται στις λίμνες και τα ποτάμια - ανάλογα με την περιοχή - είναι κυρίως γριβάδια, περκιά, πεταλούδες, γουλιανοί, τσιρόνια, τούρνες, πέστροφες. Μάλλον είναι ζήτημα γούστου:
τα ψάρια της λίμνης και των ποταμιών έχουν διαφορετική γεύση από τη θαλασσινή, δε μυρίζουν ιώδιο και νιώθεις ότι είναι λίγο πιο λιπαρά.
Επειδή έρχονται όμορφες ανοιξιάτικες ημέρες, κι οι εκδρομές είναι κοντά, εάν κάποιος φίλος σας προτείνει να ρίξετε ένα καλάμι στο ρυάκι ή τη λιμνούλα, σκεφτείτε το ξανά.
Ας αφήσουμε τα ψάρια να αναπαραχθούν και τη φύση να κάνει σωστά τη δουλειά της!