Κυριακάτικο αγγελικό πρωινό
Τα κυριακάτικα συχνά τεμπέλικα ξυπνήματα συνοδεύονται συνήθως από την ανάγκη για κάτι γλυκό και μοσχομυριστό, για ένα πρωινό γεύμα απλό μα και σπουδαίο. Ποιο θα είναι αυτό όμως;
Η λύση βρίσκεται στις τηγανίτες αλα αμερικέν, τα pancakes που, με τις κατάλληλες προσθήκες, μπορούν να μεταμορφωθούν στο πιο χορταστικό και θεραπευτικό πρόγευμα κάπου στο μεσοδιάστημα πρωινού και μεσημεριανού.
Η πιο λαχταριστή πρωινή εκδοχή τους είναι ντυμένη στα λευκά, σχεδόν αγγελική: πλούσια, αφράτη κρέμα σαντιγί, κομμάτια από φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες, που συμπληρώνονται από χρυσαφένιο μέλι. Χρώματα και γεύσεις που, έστω για λίγο, μας κάνουν ευτυχέστερους.
Αγγελικά pancakes λοιπόν και ξεκινάμε με τη σαντιγί, για την οποία χρειαζόμαστε
- 350 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 40 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε στο μίξερ ώσπου να αποκτήσει πυκνή υφή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα με το χέρι ώσπου η κρέμα μας να σφίξει αρκετά. Όταν είναι έτοιμη την καλύπτουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τις τηγανίτες που θα την υποδεχτούν.
Για περίπου 12 λαχταριστά pancakes θα χρειαστούμε
- 2 αυγά
- 2 κούπες γάλα
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κούπες αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- μία πρέζα αλάτι
για το γαρνίρισμά τους
- μέλι
- φράουλες ψιλοκομμένες
Ξεκινάμε με τα αυγά, τα οποία χτυπάμε με τον αυγοδάρτη σε βαθύ σκεύος ενώ σταδιακά προσθέτουμε γάλα και βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα «στεγνά» υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, baking powder και αλάτι.
Επιμελώς συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μία χρώματος κρεμ, υδαρή ζύμη.
Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και το θερμαίνουμε. Μόλις έχει ζεσταθεί αρκετά λιώνουμε σε αυτό λίγο βούτυρο και αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος του αλείφοντάς το με μια διπλωμένη χαρτοπετσέτα - σκοπός μας είναι στο τηγάνι να υπάρχει μια λεπτή στρώση από βούτυρο που θα επιτρέψει στα pancakes να μη κολλήσουν. Επιλέγουμε μία κουτάλα ανάλογα με το τελικό μέγεθος που θέλουμε να έχουν και ρίχνουμε τη ζύμη στο τηγάνι κουνώντας το ελαφρώς ώστε να απλωθεί προς τις άκρες του.
Μόλις η επιφάνειά της γεμίσει φυσαλίδες και η βουτυρένια μυρωδιά της γίνει έντονη, την γυρνάμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και περιμένουμε ωσότου έχουμε ένα καστανό αποτέλεσμα και οι άκρες ροδίσουν - συνήθως δύο με τρία λεπτά αρκούν. Συνεχίζουμε ομοιοτρόπως για το υπόλοιπο μίγμα ανανεώνοντας το βούτυρο στο τηγάνι μόλις διαπιστώνουμε πως έχει απορροφηθεί από τη ζύμη.
Ώρα για σερβίρισμα! Τοποθετούμε τα pancakes σε μικρούς πύργους των έξι ή των τριών - ανάλογα με τον αριθμό των ομοτράπεζων. Από πάνω προσθέτουμε γενναιόδωρα την πάλευκη σαντιγί, κομμάτια από τις φράουλες και λαχταριστό μέλι σε ποσότητες κατά βούληση.
Διάθεση για παιχνίδι υπάρχει; Αλείφοντας κάθε τηγανίτα με σαντιγί και κομμάτια φράουλας μπορούμε να χτίσουμε τον πιο γευστικό και δροσερό πύργο από pancakes.