Τάρτα με τα πρώτα κολοκυθάκια
Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι περίμεναν με λαχτάρα και ευλάβεια να ωριμάσουν στην ώρα τους τα λαχανικά και τα φρούτα. Οπως λέμε, «κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός». Κάποια στιγμή τα μπερδέψαμε όμως και αρχίσαμε να τα θέλουμε όλα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ετσι οι ντομάτες γίνονται και τον χειμώνα, το σπανάκι γίνεται και το καλοκαίρι, το κολοκύθι όποτε να 'ναι... και πάει λέγοντας. Τώρα τελευταία όμως νομίζω ότι κάτι άρχισε να ξυπνάει μέσα μας και ξεκινάμε να καταλαβαίνουμε το λάθος. Μάλλον έχει έρθει ξανά η ώρα να τρώμε καθετί στον καιρό του, γιατί τότε έχει ουσία και είναι πραγματικά νόστιμο. Ετσι, λοιπόν, πριν λίγες μέρες, δοκίμασα τα πρώτα κολοκύθια από το μποστάνι μας. Σκέφτηκα διάφορους τρόπους να τα μαγειρέψω και στο τέλος αποφάσισα να κάνω μια τάρτα. Και να λοιπόν: Κολοκύθι, σκόρδο, ροκφόρ... ταιριάζουν πολύ αρκεί να σας αρέσουν εκτός από το κολοκύθι και τα άλλα δύο.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο (κρύο)
- 1 κ.γ. αλάτι (κοφτό)
- 1 κ.γ, μπέικιν πάουντερ
- 80 γρ. περίπου νερό κρύο
Για τη γέμιση:
- 600 γρ. κολοκυθάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες λεπτές
- 1 με 2 σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ. ροκφόρ
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή)
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. γάλα
- 3 αυγά
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- ελάχιστη γραβιέρα για την επιφάνεια της τάρτας
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα που να θυμίζει ψίχουλα. (Το δουλεύουμε με σχετικά γρήγορες κινήσεις, ώστε να μη ζεσταθεί πολύ). Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά, μέχρι να ενωθεί η ζύμη μας. Απλώνουμε λίγο με το χέρι τη ζύμη και την μαζεύουμε ξανά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Περιμένοντας τη ζύμη να ξεκουραστεί, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:
Σoτάρουμε τα κολοκύθια με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (θέλουμε λίγο να μαλακώσουν και να πάρουν ελάχιστο χρώμα) και λίγο πριν τα κατεβάσουμε προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή τριμμένο. Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα ανακατεύουμε με τα τυριά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πάνω στον πάγκο ανοίγουμε ένα φύλλο (με διάμετρο περίπου 35 εκατοστά) όχι πολύ λεπτό, να μοιάζει σε πάχος με το φύλλο σφολιάτας που υπάρχει στο εμπόριο.
Στρώνουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα ή σε ένα ταψί Νo 28 καλύπτοντας καλά τον πάτο του καθώς και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη φρυγανιά και την γεμίζουμε με το μείγμα κολοκύθι - τυριά. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, πιπέρι, λίγο αλάτι και το ρίχνουμε πάνω στη γέμιση. Ρίχνουμε λίγη γραβιέρα στην επιφάνεια της τάρτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ξεκολλάει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού).
Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ροκφόρ με blue cheese και επίσης μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες για μεγαλύτερη ευκολία. Αν σας περισσέψει ζύμη, διατηρείται στο ψυγείο για 2 έως 3 μέρες καθώς επίσης και στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα. Επίσης, αν τα κολοκύθια έχουν ανθούς, χρησιμοποιήστε τους - θα κάνετε την τάρτα σας ακόμα πιο νόστιμη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η αποδόμηση της κολοκυθόπιτας
- Παίζοντας φτιάχνεις τάρτες
- Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα με τυριά
- Κολοκυθόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο και κρητικά τυριά
- Η κολοκυθόπιτα - μωρό της Rosemary
- Μια κολοκυθόπιτα φέρνει την άνοιξη
- Τάρτα με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα
- Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια (με αλεύρι)
- Τάρτα με κρέμα φέτας και μπέικον και ξέχνα τις πίτσες!