Αντ' αυτού... χταπόδι
Μου μοιάζει ιδανικό φαγητό για καλοκαιρινά μεσημέρια σε εξοχικά δίπλα στη θάλασσα. Για εκείνη τη στιγμή που μαζεύεσαι, καθώς ο ήλιος γίνεται ανυπόφορος, και κάθεσαι στο τραπέζι με τα αλάτια ακόμη. Μια ντομάτα κομμένη στα 4 με χοντρό αλάτι και λίγο λάδι, το γυάλινο δοχείο με τη φέτα και το ταψί με το γιουβέτσι. Και η παγωμένη μπύρα!
Το 'χουμε ξανασυζητήσει, τα ζυμαρικά είναι το κατ' εξοχήν comfort food και ειδικά το κριθαράκι έχει όλα τα στοιχεία για να μπει στη λίστα με τα τρόφιμα που μας φτιάχνουν τη διάθεση:
Το τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά, ήταν πρωταγωνιστής στα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, τις έχει και τις θερμίδες του και τα λιπαρά του.
Αυτά τα τελευταία όσο να 'ναι προσπαθώ να τα αποφεύγω. Γι’ αυτό μ’ αρέσει που όλο και πιο συχνά συναντώ το κριθαράκι με συνοδεία θαλασσινού. Όπως τις προάλλες, που φάγαμε στο Milos του Χίλτον ένα εξαιρετικό γιουβέτσι με ροφό.
Το γιουβετσάκι που ακολουθεί μου προέκυψε εντελώς τυχαία, μια Κυριακή που ετοιμαζόμουν να φτιάξω χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και ανακάλυψα ότι δεν είχα το μακαρονάκι.
Στη θέση του μπήκε κριθαράκι και ιδού...
Κριθαράκι με xταπόδι
Για το χταπόδι
- 1 χταπόδι γύρω στο κιλό
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 2 - 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Για το κριθαράκι
- 2 φλιτζάνια κριθαράκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- ελαιόλαδο
- Ζωμός ψαριού ή ζωμός γαρίδας
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- αλάτι και πιπέρι
- 2-3 κλαράκια θυμάρι τα φυλλαράκια.
Το βάζω να βράσει με λίγο νερό τόσο ώστε να μη παραβράσει. Όταν είναι έτοιμο, ξεχωρίζω τα πλοκάμια του. Τα βάζω σε ένα μπολ και ρίχνω το κρασί, τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, το λάδι και τα κλαράκια του θυμαριού. Δεν θέλει αλάτι γιατί το χταπόδι είναι από μόνο του αλμυρό.
Το αφήνω τουλάχιστον δυο ώρες να μαριναριστεί - το καλύτερο είναι να μείνει όλο το βράδυ.
Αν δεν το χρησιμοποιήσω αμέσως, το βάζω με τη μαρινάδα στην κατάψυξη.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζω στο λάδι το κρεμμύδι, προσθέτω το σκόρδο και το κριθαράκι, τα γυρίζω μια - δυο φορές και τα σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω 1 φλιτζάνι από τον ζωμό και τα αδειάζω όλα μαζί στο πυρέξ που θα φτιάξω το κριθαράκι. Προσθέτω όσο ζωμό χρειάζεται για να σκεπαστεί το κριθαράκι. Ανακατεύω το θυμάρι και τα ντοματίνια, αλάτι και πιπέρι.
Το ψήνω περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμο ρίχνω στο πυρέξ και ανακατεύω το χταπόδι κομμένο σε μπουκιές και αρκετή από τη μαρινάδα.
Τα αφήνω για 5 λεπτά να ψηθούν όλα μαζί, σβήνω τον φούρνο και τα αφήνω λίγο να χυλώσουν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μακαρονάδα με χταπόδι του Μπέλλου
- Το εναλλακτικό γιουβέτσι
- Χούμους με χταπόδι (και δυο σταγόνες πριγκιπικές)
- Γούλισέ το, χτύπησέ το: θα το κάνω βενετσιάνικη χταποδοσαλάτα
- Γιουβέτσι κοκκινιστό με χοιρινές μπουκίτσες
- Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
- Καλοκαιράκι με χταπόδι και κοφτό μακαρονάκι
- Κριθαράκι ορφανό, πεντανόστιμο