Σέσκουλα με λιαστή ντομάτα, κάπαρη και φέτα
Το περιβόλι μου αποφασίζει για το καθημερινό μας τραπέζι. Τα δώρα του αυτή την εποχή άφθονα.
Μη ζηλεύετε! Βγείτε στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας και αποφασίστε τι θα ετοιμάσετε ανάλογα με τη φρεσκάδα των λαχανικών που βρίσκετε σε καλή τιμή στους πάγκους.
Ασφαλέστερο κριτήριο, δεν υπάρχει.
Υλικά
- 1 κιλό σέσκουλα
- 2 κλωνάρια σέλερι ή λίγο σέλινο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- ½ κιλό ώριμες ντομάτες
- 7 ή 8 λιαστές ντομάτες
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κάπαρη
- αλάτι, πιπέρι
- λάδι
- ¼ του κιλού φέτα
Σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μια κατσαρόλα χαμηλή (που να μπορεί να χωρέσει και στον φούρνο) και προσθέτετε χοντροκομμένα τα σέσκλα και το σέλινο. Αλατοπιπερώστε τα αλλά με προσοχή: κρατηθείτε πολύ στο αλάτι γιατί η κάπαρη, η λιαστή ντομάτα και η φέτα είναι ήδη αλμυρές.
Αφού μαραθούν, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε ψιλοκομμένη την ώριμη ντομάτα, την κάπαρη (αφού προηγουμένως την έχετε πλύνει πολύ καλά) και τη λιαστή ντομάτα κομμένη σε χοντρούτσικα κομμάτια. Αφήνετε όλα αυτά τα υλικά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώστε να αποφύγετε εντελώς, ει δυνατόν, την προσθήκη νερού. Πρέπει όλα να βράσουν με τα δικά τους υγρά.
Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό - φαίνεται από τα μαλακά πλέον κοτσανάκια του σέσκουλου και τη βρασμένη ντομάτα - προσθέτετε κομμάτια φέτας (έως ¼ είναι εντάξει) - και βάζετε τη χαμηλή κατσαρόλα* στον φούρνο να ψηθεί μαζί με τη φέτα για 15 έως 20 λεπτά.
Είναι πεντανόστιμο - είτε κρύο το φάτε είτε ζεστό.
* Αν δεν έχετε χαμηλή κατσαρόλα, μεταφέρετε όλα αυτά τα υλικά σε ένα ταψί ή σε πυρέξ και βάλτε το στον φούρνο.