Πατατοσαλάτα για ταράτσα
Το μπάρμπεκιου στην ταράτσα τον Δεκαπενταύγουστο τείνει να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και οι ολίγοι, που ξεμένουμε στην πόλη τέτοιες μέρες, δίνουμε ραντεβού το ηλιοβασίλεμα και απολαμβάνουμε την σπάνια ησυχία της παραλιακής λεωφόρου από ψηλά.
Το κύριο μέρος του μενού το αναλαμβάνει φυσικά ο ψήστης και σε μένα πέφτουν τα συνοδευτικά, τα οποία για ένα σοβαρό, αυγουστιάτικο μπάρμπεκιου δεν μπορεί παρά να είναι σαλάτες. Φέτος λέω να φτιάξω την στάνταρ σκάφη με χωριάτικη, την αγαπημένη μου pasta salad με ντοματάκια μποστανιού ταράτσας και την κλασική πατατοσαλάτα μου, η οποία δεν έχει ούτε μαγιονέζες, ούτε μπέικον, ούτε αυγά. Είναι μία πατατοσαλάτα λιτή και περιεκτική, η οποία βασίζεται στην ποιότητα τριών συστατικών: καλές πατάτες, καλό ελαιόλαδο και κρίταμα που μαζέψαμε και φτιάξαμε με τα χεράκια μας.
Πατατοσαλάτα με κρίταμα
(για 8 άτομα)
- 2 κ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους (περίπου δύο κατ' άτομο)
- ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού κρίταμα
- 1/4 φλιτζανιού κάππαρη
- 1/4 φλιτζανιού αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένo
- μαϊντανό
- ελαιόλαδο
- ξύδι
- αλάτι
- πιπέρι
Βάζουμε τις πατάτες σε μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε τα κρίταμα, την κάππαρη και το αγγουράκι τουρσί.
Λιώνουμε το αλάτι στο ξύδι, προσθέτουμε το λάδι και περιχύνουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστές.
Προσθέτουμε μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε την πατατοσαλάτα για σε θερμοκρασία δωματίου για να «δέσει».