Νοστιμιές της εποχής: μπάμιες φουρνιστές
Ο Αύγουστος είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να βρούμε φρέσκες μπάμιες στους πάγκους των λαϊκών και σίγουρα η καλύτερη στιγμή για να τις μαγειρέψουμε. Η σημερινή μας συνταγή είναι για μπάμιες φουρνιστές με ντομάτα, φέτα και φυσικά δυόσμο, που θα χαρίσει τη δροσιά του στο φαγητό. Και αν μερικοί δυσανασχετείτε με το κάπως απαιτητικό καθάρισμά τους, δοκιμάστε την εκδοχή αυτή και θα σιγουρευτείτε πως άξιζε τον κόπο.
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκες μπάμιες
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (φροντίζουμε να κρατήσουμε τα υγρά που θα βγάλουν)|
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδελίτσες ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα ή 1½ κουτ. σούπας ξερός και τριμμένος
- 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη με το πιρούνι σε μέτρια κομμάτια
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε ως εξής: μ' ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν οι μπάμιες.
Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί (μετά περίπου 3 - 4 λεπτά), ρίχνουμε τη ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Προσθέτουμε στο ταψί τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ. τσαγιού) και σερβίρουμε.