Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τηγανίτες από κήπο: με κολοκύθια και μυρωδικά

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςτηγανίτες, βρώμη, κρεμμύδια, κολοκύθια

Οι «ειδικές δίαιτες» πάντα μας τρομάζουν. Τις συνδέουμε με άνοστα συστατικά και άνοστα φαγητά, λες και κατά βάθος εξισώνουμε το νόστιμο με το βλαβερό. Δεν είναι βέβαια έτσι. Με λίγη γνώση, φαντασία και αίσθηση περιπέτειας μπορεί κανείς να αυτοσχεδιάσει, αντικαθιστώντας τα απαγορευμένα συστατικά με άλλα ανάλογα ή σχετικά, ή καμιά φορά και τελείως διαφορετικά, που όμως δίνουν στη συνταγή μας κάτι ταιριαστό και ιδιαίτερο.

Η κόρη μου η Αλίκη διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά και επί δύο χρόνια τώρα δημιουργεί ενδιαφέροντα φαγητά από τα συστατικά που της επιτρέπει η επιβεβλημένη αυστηρή δίαιτα που της ανακουφίζει τα συμπτώματα μιας σοβαρής πάθησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανακούφιση είναι τόση που αξίζει τον κόπο η στέρηση, μας λέει, αλλά η στέρηση είναι μεγάλη: Απαγορεύονται τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά... και πάει λέγοντας.

Από τότε που ήταν μικρή μας άρεσε να μαγειρεύουμε μαζί κι έτσι, αυτές τις μέρες, που βρίσκεται μαζί μας για διακοπές, με μύησε σε μερικές από τις ανακαλύψεις της. Σήμερα μαζί φτιάξαμε με κολοκύθια και μυρωδικά από τον κήπο κάτι νοστιμότατες τηγανίτες, παρόλο που δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί, αυγό και αλεύρι, συνήθη συστατικά της κολοκυθόπιτας ή του κολοκυθοκεφτέ.

Το μόνο δημητριακό που επιτρέπει η δίαιτά της είναι η βρώμη (Avena sativa), έτσι την χρησιμοποιήσαμε σαν συνδετικό στοιχείο με την προσθήκη λίγης μαγιάς, που όχι μόνο αφράτεψε το μίγμα μας αλλά του πρόσθεσε και τη ελαφριά γεύση ζύμωσης που συνήθως συνοδεύει το τυρί. Προσθέσαμε τεράστιες ποσότητες από κρεμμυδάκια και αρωματικά και λίγο ελαιόλαδο - αυτό ήταν όλο. Έγιναν λεπτές, ζουμερές από μέσα και κριτσανιστές απ' έξω. Φαγώθηκαν ζεστές απ' όλη την οικογένεια που ενθουσιάστηκε.

Υλικά

  • 6  κολοκύθια μεσαίου μεγέθους τριμμένα σε χοντρό τρίφτη και ελαφρώς αλατισμένα
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¾ φλιτζανιού ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι βρώμης - αν δεν βρίσκετε, αλέστε καλά νιφάδες βρώμης (κουάκερ) στο μηχάνημα κουζίνας
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • νερό
  • αλατοπίπερο

Οδηγίες
Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ κουρκούτι με το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να φουσκώσει 15 λεπτά.
Τσιγαρίζουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στα κολοκύθια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε κουταλιές από το κουρκούτι ανακατεύοντας συνέχεια. Η αναλογία κολοκύθι - κουρκούτι να είναι 2 προς 1. Αν το μίγμα είναι πηχτό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό. Ελέγχουμε για αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοαλεσμένο πιπέρι.
Σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε κουταλιές του μίγματος και τις απλώνουμε σε πάχος το πολύ ενός εκατοστού.
Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν από κάτω, γυρίζουμε και ψήνουμε μερικά λεπτά ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'