Κοτόπιτα II: διαφορετική μα πεντανόστιμη
Και νόστιμη και χορταστική και κάπως απρόβλεπτη. Ξεχάστε τη συνήθως επίπεδη και τελικά αδιάφορη γέμιση της συνηθισμένης κοτόπιτας. Την κρίσιμη στροφή στη νοστιμιά την δίνει η σάλτσα σόγιας αλλά και οι πιπεριές.
Υλικά για ένα ταψί του φούρνου
- ½ κιλό ζύμη για χωριάτικο φύλλο
Για τη γέμιση
- 600 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες
- 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
- ½ κιλό ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 μεγάλες πράσινες πιπεριές κομμένες σε σπιρτόξυλα
- 1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
- 1 φλιτζ. του καφέ κουκουνάρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού σόγια σος
- λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε κατ’ αρχήν τις μπουκίτσες του κοτόπουλου μαζί με το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε και τις πράσινες πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν ένα απαλό, ρόδινο χρώμα. Μετριάζετε τη φωτιά και ρίχνετε ένα φλιτζ τσαγιού σόγια σος. Μαγειρεύετε σιγανά ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα για τα καλά. Ρίχνετε μέσα στο μίγμα 1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα και 1 φλιτζ. του καφέ κουκουνάρι. Ανακατεύετε καλά και κλείνετε τη φωτιά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Ανοίγετε το φύλλο σε ένα μακρόστενο κομμάτι μήκους 30 εκατ. και πλάτους 20 εκατ. Αδειάζετε στο κέντρο της ζύμης τη γέμιση και αναδιπλώνετε από πάνω σε σχήμα φακέλου. Πιέζετε τις άκρες να κολλήσουν καλά για να μη βγει η γέμιση. Με ένα μαχαίρι χαράζετε το ρολό σε 4 σημεία στην επιφάνειά του αρκετά βαθιά μέχρι να φανεί η γέμιση. Αλείφετε ένα ταψί του φούρνου με ελαιόλαδο και βάζετε το ρολό μέσα προσεκτικά να μην σπάσει. Το αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 - 45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε σε πιατέλα ζεστό κόβοντάς το σε φέτες.
Tips
1. Μην βάλετε καθόλου αλάτι γιατί η σάλτσα σόγιας είναι ήδη πολύ αλμυρή.
2. Αντικαταστήστε τη μία πράσινη πιπεριά με μία κόκκινη για να πάρει πιο ωραίο χρώμα η γέμιση.