Κουλουράκια με φρέσκα σύκα και ελαιόλαδο
Αλλιώτικα και εντελώς ασυνήθιστα τα κουλουράκια που σας δίνω σήμερα, έχουν το λεπτό και ντελικάτο άρωμα του σύκου. Διακριτικό κι ωραίο.
Την επόμενη, μάλιστα, μέρα της παρασκευής τους είναι ακόμα νοστιμότερα. Κι αν τα κλείσετε αεροστεγώς, κρατάνε το ίδιο τραγανά και εύγευστα για πολύ καιρό.
Υλικά
- 400 γρ. σύκα πολτοποιημένα
- περίπου 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. καλαμποκέλαιο
- 60 γρ. κονιάκ
- 2 κουταλάκια μπέικιν
- 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
- ½ κουταλάκι αλάτι
Πολτοποιήστε τα σύκα και, αν είναι αράντιστα και λεπτόφλουδα, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε με τη φλούδα τους. Χτυπήστε τη ζάχαρη με το λάδι και προσθέστε το κονιάκ και τα πολτοποιημένα σύκα, ώστε να γίνει ένα υγρό μίγμα.
Στη συνέχεια ανακατέψτε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και προσθέστε το σιγά-σιγά στο υγρό μίγμα, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. (Μην το ζυμώσετε πολύ· τόσο μόνο, όσο να ενωθούν τα υλικά).
Αφήστε το να σταθεί 5 λεπτά και πλάστε κουλουράκια. Ψήστε στους 160°C, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Κρέμα-λεμόνι: πάει παντού
- Πασχαλινά κουλούρια στα γρήγορα
- Τα κρητικά: μαρμελάδα «συκάτη»
- Ξεραίνω τα σύκα και δεν τελειώνουν ποτέ!
- Κουλουράκια γιαγιάς με οθωμανικό fülfül
- Μεζές με φρέσκα σύκα
- Κουλούρια αφράτα, ξεροτριφτά από την Άνδρο
- Kουλουράκια με ελαιόλαδο για πριν και μετά
- Τα πασχαλινά: κουλούρια εύκολα και γρήγορα
- Κουλουράκια κανέλας σε ρετρό κοτσίδες