Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μια αλλιώτικη φάβα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςφάβα, ντομάτα, σκόρδο

Η πικάντικη και πολύ νόστιμη σούπα που σας προτείνω είναι εμπνευσμένη από την ινδική Tomato Rasam. Οι Ινδοί χρησιμοποιούν πάρα πολύ τη φάβα. Αποκαλείται dal αυτό το είδος της ξεφλουδισμένης και σπασμένης φακής, που εμείς έχουμε συνηθίσει να τη συνδέουμε με τη Σαντορίνη. Με το όνομα dal θα βρείτε τη φάβα στα περισσότερα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν Ινδοί μετανάστες - δηλαδή σχεδόν παντού.

Photo: savagecabbageorg@Flickr
Photo: savagecabbageorg@Flickr

Με το dal παραδοσιακά οι Ινδοί κάνουν κρέπες, πίτες και λουκουμάδες, καθώς και χιλιάδες διαφορετικά κάρι που συνδυάζουν το όσπριο με λαχανικά ή και ψαρικά, κάθε λογής. Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σούπα 2-3 μέρες πριν. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό για να την αραιώσετε, επειδή πήζει όταν κρυώσει.

Σούπα φάβα με ντομάτα και σκόρδο

Για 6-8 άτομα

  • 2 φλιτζάνια φάβα καθαρισμένη
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κουτ. γλυκού κούρκουμα ή μια καλή πρέζα σαφράν (κρόκο)
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο (όσο θέλετε) και έξτρα τηγανητές σκελίδες για στόλισμα
  • 2 κ. σούπας κόκκοι κόλιανδρο, φρεσκοαλεσμένοι
  • 1-2 κ. γλυκού μπούκοβο ή 3-4 μικρές ξερές καυτερές πιπεριές
  • 1 κ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 φλιτζάνια ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • 1 κ. γλυκού κύμινο, ή περισσότερο, όσο θέλετε
  • χυμό από 1-2 λεμόνια

Βάλτε τη φάβα σε σίτα και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Μεταφέρετε σε κατσαρόλα και βάλτε νερό να τη σκεπάζει, και να περισσεύει από πάνω 3-4 εκ., προσθέστε και τη δάφνη και βάλτε να πάρει βράση.

Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατώνοντας συχνά, και προσθέτοντας επιπλέον νερό, αν χρειάζεται, για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να γίνει χυλός. 5-10 λεπτά προτού να κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε τα κούρκουμα ή το σαφράν και ανακατώστε. Προσοχή να μη στεγνώσει και κολλήσει στην κατσαρόλα, γιατί θα πρέπει να την πετάξετε και να ξαναρχίσετε από την αρχή.

Πετάξτε τη δάφνη και μεταφέρετε τη φάβα σε γαβάθα. Αν θέλετε λεία σούπα, περάστε από σίτα ή λιώστε στο μπλέντερ. Ξεπλύνετε και σκουπίστε την κατσαρόλα. Χτυπήστε τις σκελίδες σκόρδου με το πλάι μεγάλου μαχαιριού να λιώσουν, βγάλτε το φλούδι και κόψτε σε φετάκια.

Βάλτε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Βάλτε και το κόλιανδρο και το μπούκοβο ή τις πιπεριές, ανακατώνοντας 1-2 φορές. Προσθέστε τον πελτέ και ανακατώστε, να γυαλίσει. Αδειάστε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέστε τη φάβα, βάλτε αλάτι και το κύμινο. Βράστε 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο νερό, αν είναι πολύ πηχτή η σούπα.

Photo: NagsTheCook@Flickr
Photo: NagsTheCook@Flickr

Κατεβάστε από τη φωτιά, και βάλτε λεμόνι. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε σε μικρές γαβάθες, περιχύνοντας με επιπλέον ελαιόλαδο, στολίζοντας με τηγανισμένες σκελίδες σκόρδο ή φετάκια λεμόνι, και πασπαλίζοντας με κόλιαδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'