Βελούδινη κολοκυθόσουπα με γιαούρτι
Ήδη εμφανίστηκαν οι κολοκύθες στα μανάβικα. Κι ο καιρός άρχιζε να ψυχραίνει και να φθινοπωριάζει. Καιρός για την πρώτη σούπα.
Υλικά - για 8 άτομα
- 1 ½ κιλό ψαχνό κίτρινης κολοκύθας
- 1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στον τρίφτη
- 2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
- ½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κάρυ
- 1 φλιτζ. του καφέ κρέμα γάλακτος
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 8 κουτ. της σούπας σουρωτό γιαούρτι
- λίγη τριμμένη πάπρικα για το πασπάλισμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε ταυτόχρονα την κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια και το λειωμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε υπομονετικά για περίπου 15 λεπτά. Αφήνετε τη κολοκύθα και το κρεμμύδι να κρυώσουν και τα κτυπάτε στο μπλέντερ του μίξερ σας. Για να γίνει απόλυτα βελούδινη η σούπα σας, πριν τα ρίξετε στη κατσαρόλα, περάστε τα από μια λεπτή σίτα.
Προσθέστε ½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο και αφήστε να πάρουν μια καλή βράση. Ρίξτε το αλάτι, το κάρυ και το κύμινο. Αφήστε να πάρει βράση και να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και κλείστε τη φωτιά.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος ζεσταίνετε πάλι τη σούπα, την σερβίρετε στα πιάτα, βάζετε στο κέντρο κάθε πιάτου από 1 κουταλιά σουρωτό γιαούρτι και τη πασπαλίζετε με την τριμμένη πάπρικα. Σερβίρετε τα πιάτα ζεστά στο τραπέζι.
Tips
Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με ξερό αρακά ή και με κόκκινες φακές. Για καλύτερη γεύση, όταν θα ζεστάνετε τη σούπα πριν το σερβίρισμα, προσθέστε άλλη μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο.