Ιδεώδης μέρα για σαλάτα
Το έξυπνο ψυγείο, τουτέστιν η αξιοποίηση όλων των υπολοίπων και η σύνθεσή τους σε ένα δελεαστικό πιάτο, είναι ένα μεγάλο χάρισμα. Δεν το 'χω συχνά. Με εξαίρεση τη σήμερον, όπου εντόπισα αυτή την ολόδροση, αρωματική και χορταστική σαλάτα και αποφάσισα να την βάλω σε εφαρμογή χρησιμοποιώντας τα σαλατικά του συρταριού, λίγο κοτόπουλο που ξέμεινε από προχτές και τα δυο ροδάκινα που μπήκαν στην ψύξη και δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν.
- 8 φλιτζάνια από ανάμικτες πρασινάδες, μαρούλι, ραντίτσιο, αντίδια
- 2 ροδάκινα όχι πολύ ώριμα
- ¼ φλιτζ. καρύδια
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο στήθος από κοτόπουλο ψητό
- μυζήθρα φρέσκια, ανάλατη
Για το λαδόξιδο
- 4 κουτ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. λευκό βαλσαμικό ξύδι
- 1 κουτ. μέλι
- αλάτι & πιπέρι
Στο τσάκα - τσάκα ανάβω το γκριλ του φούρνου. Από εκεί θα περάσω τα ροδάκινα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι, τούμπα πάνω στη σχάρα (το κομμένο μέρος προς τα κάτω). Για 7 λεπτά, περίπου μέχρι να μείνουν στη σάρκα τους οι γραμμές της σχάρας που σου ανοίγουν τόσο την όρεξη! Τα βγάζω, τα αφήνω να γίνουν χλιαρά και τα κόβω σε λεπτές φέτες.
Κόβω και το στήθος από το κοτόπουλο (που σίγουρα θα χει ξενείμει στο ψυγείο) σε μπουκίτσες. Πλένω, στεγνώνω καλά και κόβω όλες τις πρασινάδες με το χέρι. Στη μεγάλη σαλατιέρα, συναντιώνται όλα τα υλικά και ανακατεύονται καλά: σαλατικά, κοτόπουλο, ροδάκινα, καρύδια και τυρί.
Χτυπάω σε ένα γυάλινο βάζι (δίκην σέικερ) τα υλικά του λαδόξιδου και λούζω τη σαλάτα.
[συνταγή και φωτο από το eat,live,run]