Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μελιτζάνες και τον χειμώνα;

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςμελιτζάνες, Καπονάτα

Υπάρχουν μερικά λαχανικά (ή ζαρζαβατικά στην περίπτωση αυτή) που αποκλείουν την κατάψυξη - πρώτο και καλύτερο οι μελιτζάνες. Κι όμως, έχω βρει έναν τρόπο να το κάνω και τον εφαρμόζω αυτές τις μέρες με τις τελευταίες μελιτζάνες απ' τον κήπο, σε μια συνταγή που θα μας τις προσφέρει και στα μέσα του χειμώνα.

Ναι, το ξέρω ότι πια όλο τον χρόνο βρίσκουμε μελιτζάνες στα σουπερμάρκετ, αλλά δεν είναι το ίδιο. (Θα μου πείτε, δεν τις αγοράζεις ποτέ; Ναι, τις αγοράζω, όταν ο Λευτέρης μου ζητάει την αγαπημένη του μελιτζανοσαλάτα το καταχείμωνο και δεν μπορώ να του χαλάσω χατίρι!). Η γλυκόξινη «καπονάτα» που φτιάχνω κατάγεται από τη Σικελία. Το πολύ ξύδι την συντηρεί σαν τουρσί στο βάζο, αλλά εγώ προτιμώ να την φτιάχνω με λιγότερο ξύδι και να την βάζω στην κατάψυξη σε μικρές ποσότητες «σάλτσας». Επειδή έτσι κι αλλιώς τα συστατικά της είναι σε μικρά κομμάτια και μισολειωμένα, δεν επηρεάζεται η υφή της όταν παγώνει.

Εμείς, στο σπίτι μας, την προτιμάμε χωρίς τις αντζούγιες που οι Σικελοί θεωρούν απαραίτητες. Απ' την άλλη μεριά εγώ βάζω δυόσμο, που στη Σικελία ούτε τον έχουνε ακουστά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, γι' αυτό μερικά υλικά τα σημειώνω ως προαιρετικά. Τα απαραίτητα, που την κάνουν αυτό που είναι, είναι οι μελιτζάνες, οι ελιές, το σέλινο, ο μαϊντανός, η ζάχαρη και το ξύδι.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μελιτζάνες ολιγόσπορες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1 ½ εκ.
  • 1 ½ φλιτζάνι ντοματόζουμο ή V8
  • ½ φλιτζάνι καλό ξύδι (από κόκκινο σταφύλι κατά προτίμηση)
  • 4 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικό)
  • 2 κουταλιές σούπας αντζούγια καλής ποιότητας πολύ ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
  • 4 μεσαίες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες κομμένες σε κύβους 1 ½ εκ.
  • ½ φλιτζάνι κάπαρη, ξεβγαλμένη και χοντροκομμένη (προαιρετικό)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικό)
  • ¾ φλιτζανιού ελιές (πράσινες ή μαύρες αρκεί να μην είναι μαλακιές) χωρίς κουκούτσια, κομμένες σε άνισα κομμάτια
  • 3 «κλαδιά» σέλερι κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια φρεσκοψημμένα ελαφρά σε άδειο τηγάνι
  • ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
  • αλάτι
  • φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

Οδηγίες

Βάζουμε τις μελιτζάνες αλατισμένες και ανακατεμένες σ’ ένα τρυπητό να στραγγίσουν τουλάχιστον μισή ώρα. Αφαιρούμε την υγρασία με χαρτί κουζίνας, ανακατεύουμε καλά σε μια γαβάθα με 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι, τις βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό ταψί σε φούρνο προζεσταμένο σε 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30-45 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές, να πάνε τα πάνω κάτω.

(Μπορείτε και να τις τηγανίσετε, αν θέλετε, αλλά έτσι είναι λιγότερος μπελάς και απορροφούν λιγότερο λάδι.). Εν τω μεταξύ, σε ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε το σέλερι να τσιγαριστεί με λίγο λάδι κι όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι ώσπου να ροδίσουν καλά και τα δύο.

Ανακατεύουμε το ντοματόζουμο με τη ζάχαρη και το ξύδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις ελιές, τις αντζούγιες, τις σταφίδες και τις ντομάτες και βάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα  με το κρεμμύδι. Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή περίπου ώρα. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και μερικές αλεσιές πιπέρι (αλάτι έχουν ήδη οι μελιτζάνες και κανονικά δεν χρειάζεται άλλο) και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλη μισή ώρα.

Προσέχουμε να μη στεγνώσει και κολλήσει το μίγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε κουταλιές βραστό νερό - λίγο, γιατί στο τέλος πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά εκτός από το λάδι. Όταν είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο και τα κουκουνάρια.

Φρέσκια σερβίρεται ζεστή με ρύζι ή πατάτες. Ως ορεκτικό σερβίρεται σε μπρουσκέτα, κρύα, αλειμμένη σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί. Σερβίρεται κρύα και ως σάλτσα με ψητό κρέας ή ψάρι. Ένας φίλος μου αμερικάνος λέει ότι είναι το καλύτερο «relish» για χάμπουργκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'