Κυδώνια ανατολίτικα, χορταστικά
Για πρώτη χρονιά φέτος η κυδωνιά μας έχει καρπούς! Δεν είναι εντυπωσιακά σε όψη τα πέντε κυδώνια μας, όπως του γείτονά μας, του Στάθη, αλλά ελπίζω να είναι νόστιμα και ετοιμάζομαι να τα κάνω γλυκό, μια και θέλω να διπλο-τσεκάρω τη συνταγή που έγραψα στο βιβλίο μου. Η φίλη μου η Φελίζ, από το Γκάζιαντεπ της Μικρασίας, μου είπε ότι φτιάχνουν μοναδικό τραχανά με κυδώνια στην Ανατολία, ανακατώνοντας τον ξυνουλό πολτό του φρούτου με πλιγούρι και γάλα. Δεν έχω καταφέρει να τον δοκιμάσω αλλά το έχω στο πρόγραμμα.
Οι Πέρσες, αλλά και οι Τούρκοι, σερβίρουν τα κυδώνια γεμιστά με κιμά και ρύζι ή πλιγούρι - το χειμωνιάτικο αντίστοιχο της γεμιστής ντομάτας. Τη δικιά μου εκδοχή αυτού του φαγητού σας καλώ να δοκιμάσετε και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε πως δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τα νοστιμότατα πιάτα που γίνονται με τα φρούτα και λαχανικά της κάθε εποχής.
Κυδώνια γεμιστά με λουκάνικο και κιμά
Για 4 άτομα
- 4 μέτρια κυδώνια (δείτε σημείωση 1)
- ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ – 1 κουτ. γλυκού ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
- 150 γραμ. πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
- 300 γραμμάρια κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο
- 1½ φλυτζάνι μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 ξύλο κανέλλα
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- αλάτι
- 2/3 φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
- 1/3 φλιτζ. πλιγούρι μουσκεμένο για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό και στραγγισμένο
- 1 φλιτζ. ή περισσότερο ζωμό κότας ή νερό
- ¼ φλιτζ. χοντροαλεσμένο καρύδι και καρυδόψιχα για στόλισμα
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά σούπας ντοματοπολτό
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
- μερικά κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο για στόλισμα
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψτε εγκάρσια στη μέση τα κυδώνια, στρώστε μια λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα επάνω, με την κομμένη μεριά προς τα κάτω. Ψήστε για 35 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν, και να τρυπιούνται εύκολα. Αφήστε τα κυδώνια να κρυώσουν λίγο και με κοφτερό μαχαίρι, ή με το ειδικό κουταλάκι για γκρέιπφρουτ, βγάλτε τα κουκούτσια και τα σκληρά κεντρικά κομμάτια (δείτε σημείωση 2). Βγάλτε επίσης τη μισή περίπου σάρκα, αφήνοντας κουπάκια πάχους 1 εκ. περίπου. Ψιλοκόψτε τη σάρκα που αφαιρέσατε.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει προσθέστε την κόκκινη πιπεριά και το λουκάνικο. Ανακατώστε μερικές φορές και βάλτε και τον κιμά στο τηγάνι. Σοτάρετε για μερικά λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Προσθέστε 1 φλιτζάνι από το κρασί, τη δάφνη, την κανέλλα, το κύμινο και λίγο αλάτι και σιγοβράστε 10 λεπτά. Βάλτε τις σταφίδες, τη μισή σάρκα από τα κυδώνια και το πλιγούρι στο τηγάνι, προσθέστε λίγο ζωμό και βράστε άλλα 2 λεπτά. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, βάζοντας, ίσως, λίγο πιπέρι. Πετάξτε το ξύλο κανέλλας και τη δάφνη.
Σε μικρή γαβάθα ανακατώστε τη σάρκα από τα κυδώνια που κρατήσατε με τον τοματοπολτό. Σε πήλινο ή γυάλινο πυρίμαχο ταψί βάλτε το μισό βούτυρο ή λάδι. Τοποθετήστε πάνω τα κυδώνια και γεμίστε με τον κιμά. Βάλτε από πάνω στο καθένα 1-2 κουταλιές από μίγμα κυδώνι-ντοματοπολτό και πάνω τοποθετήστε μισό καρύδι, πιέζοντας να βυθιστεί στη γέμιση, περιχύστε προσεκτικά με το υπόλοιπο κρασί και λίγο ζωμό. Βάλτε, αν θέλετε, λίγο βούτυρο πάνω στο κάθε γεμιστό κυδώνι και ψήστε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά, περιχύνοντας 1-2 φορές με τη σάλτσα από το ταψί.
Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή, αφού κρυώσουν, διατηρήστε τα κυδώνια σκεπασμένα στο ψυγείο και, αφού τα ζεστάνετε, σερβίρετε την επομένη. Η γεύση τους γίνεται ακόμα καλύτερη!
Σημειώσεις
1. Αντί για κυδώνια μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά ξινόμηλα. Αντί να τα ψήσετε, σοτάρετε τα κομμένα στη μέση ξινόμηλα σε ελαιόλαδο ή βούτυρο προτού να τα γεμίσετε.
2. Αν θέλετε σιγοβράστε τα κουκούτσια με λίγο νερό και ζάχαρη, για 2 ώρες, κατόπιν στραγγίστε τα και θα πάρετε εξαιρετικό ζελέ.