Μεζές στους δρόμους της Αλεξάνδρειας
Είναι γνωστό πως οι Αιγύπτιοι αγαπούν πολύ το συκώτι. Τις καθημερινές θα τους δεις κυρίως να το δοκιμάζουν από πάγκους και καροτσάκια στις μεγάλες ανοιχτές αγορές και στα τοπικά fast food σε διάφορες εκδοχές. Στις υπαίθριες αγορές της Αλεξάνδρειας, της πόλης καταγωγής μου, αργά ή γρήγορα, θέλεις δε θέλεις, θα βρεθείς να δοκιμάζεις το καθιερωμένο ως φαγητό του δρόμου: νόστιμο τηγανητό συκώτι με πιπεριές τσίλι, φέτες λάιμ και ζεστές πίτες σερβιρισμένο σε μικρά πιατάκια... κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι. Βέβαια το συκώτι δεν λείπει και από το καθημερινό κολατσιό, σε πιο “δυτικές” εκδοχές, μέσα σε μπαγκέτες και ψωμάκια μαζί με πίκλες και τηγανητές πατάτες.
Οι αιγυπτιακές συνταγές με συκώτι είναι αμέτρητες, άλλες απλές και άλλες σύνθετες. Η πιο γρήγορη και εύκολη, παραπλήσια με εκείνη “του δρόμου”, είναι το σκορδάτο συκώτι μαγειρεμένο με πιπεριές, κρεμμύδια και μπόλικα μπαχαρικά. Μπορείτε να προσθέσετε και μερικές πατάτες για να το κάνετε πιο χορταστικό. Η μόνη δυσκολία στην ετοιμασία της είναι ίσως το κόψιμο του συκωτιού σε μικρά κομμάτια επειδή λόγω υφής δεν τεμαχίζεται εύκολα. Ένα μικρό κόλπο είναι να το κόψετε όσο είναι ακόμα παγωμένο και έτσι να ξεπαγώσει σε κομμάτια.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 750 γραμμάρια συκώτι
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 -3 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες και ξεσποριασμένες
- 1½ κουταλιά της σούπας κύμινο σε σκόνη ή χτυπημένο στο χουδί
- ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- ½ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
- τον χυμό ενός λάιμ ή ενός λεμονιού
- 1 κ.σ. ξύδι
- δάφνη, κανέλα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μία πράσινη πιπεριά και φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
- 2 πατάτες κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Θα χρειαστείτε ένα βαθύ τηγάνι που να κλείνει με καπάκι. Βάζετε σε αυτό το συκώτι με τη δάφνη, την κανέλα και λίγο νερό, ίσα - ίσα να το σκεπάζει, και το μαγειρεύετε για 10 με 15 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και κρατάτε ξεχωριστά το συκώτι, χωρίς να πετάξετε τον ζωμό που έχει δημιουργηθεί.
Στο ίδιο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό και αφού το καθαρίσετε καλά, ρίξτε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε το συκώτι, τις πιπεριές κομμένες σε φέτες, το σκόρδο, το ξύδι, το αλάτι, όλα τα μπαχαρικά, τον χυμό του λεμονιού και τον ζωμό που κρατήσατε προηγουμένως. Θα πρέπει το νερό να καλύπτει ίσα-ίσα τα υλικά, οπότε αν ο ζωμός δεν φτάνει συμπληρώστε με λίγο ακόμα νερό. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 -20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε αν θέλετε τις πατάτες, κλείστε το με το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
Γαρνίρετέ το με φρέσκο κόλιανδρο και μερικές πράσινες πιπερίτσες. Στα υλικά μπορείτε να προσθέσετε και ντομάτα ψιλοκομμένη αλλά η ποσότητά τους μαζί με τις πιπεριές να μη ξεπερνά συνολικά το 1½ φλιτζάνι. Όταν σερβίρεται στα σπίτια, συνήθως συνοδεύεται από σπυρωτό πιλάφι βρασμένο σε νερό με μυριστικά, όπως κάρδαμο και μαστίχα, ή και αραβικές πιτούλες.
*Η Βέρα Φλώρου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr.