Κουνουπίδι με ρεβίθια καπαμά
Ο συνδυασμός λαχανικών και οσπρίων είναι πολύ διαδεδομένος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κωνσταντινούπολη όμως προχώρησαν ένα βήμα μπροστά. Πήραν το ταπεινό κουνουπίδι, το έκαναν καπαμά μαζί με ντοματούλα και κανέλα και μέσα στη νόστιμη σάλτσα του έβαλαν και τρυφερά ρεβίθια. Ο τέλειος συνδυασμός.
Υλικά - για 5-6 άτομα
- 250 γραμ. ρεβίθια καλά μουλιασμένα για 1 ολόκληρη νύκτα
- 1 κουνουπίδι κομμένo σε μικρά μπουκετάκια
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 νεροπότηρο ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Ξεπλένετε τα σουρωμένα ρεβίθια με άφθονο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα βάζετε να βράσουν μέχρι να γίνουν τρυφερά χωρίς όμως να λιώσουν. Τα σουρώνετε και τα κρατάτε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Ταυτοχρόνως ρίχνετε και τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι. Ανακατεύετε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μαγειρεύοντας τουλάχιστον για 5-6 λεπτά. Ρίχνετε στη κατσαρόλα την κανέλα και το πιπέρι. Ρίχνετε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε 1 νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε απαλά, αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, ρίχνετε τα βρασμένα ρεβίθια και αλατίζετε.
Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει το κουνουπιδάκι τρυφερό. Το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο.