Σήμερα γιορτάζουμε: η πίτα των bostanistas
Όταν αποφασίστηκε πως θα ξεκινούσαμε το bostanistas.gr στις 12 Δεκέμβρη, ούτε δέκα μέρες πριν τις χειμερινές τροπές του ήλιου, δεν ήξερα αν είχε και κάποιος άλλος σκεφτεί να συνδέσει εκείνη την αφετηριακή μέρα με την επερχόμενη μεγάλη γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, αλλά στην ιδέα και μόνο πως θα γράφαμε κείμενα που θα μιλούσαν για τη σπορά, για τη σοδειά και πώς θα στρώναμε το διαδικτυακό τραπέζι μας φορτώνοντας το με γιορτινά φαγητά, μου φάνηκε καλό σημάδι.
Μπορεί στις μέρες μας να μην έχουμε πια την αίσθηση πως το ηλιοστάσιο προοιωνίζει τη σταδιακή έλευση της άνοιξης και του θέρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καιρό, τη σοδειά και, κατά συνέπεια, την επιβίωση, αλλά κάπου μέσα μας επιβιώνει επιθυμία να βιώσουμε την διονυσιακή ελευθεριότητα αυτής της χειμερινής γιορτής. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, παρόλο που η ομάδα μας μεγάλωσε και δεν σας γνωρίζω πια όλους, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά που αισθάνομαι όταν καταφέρνω να με ορίζω μέσα από τις αντιδράσεις και τη δυναμική της ομάδας που αντανακλούν επάνω μου το «εγώ» μου ως bostanista. Για αυτό σκέφτηκα να φτιάξω τούτη τη συμβολική φρουτόπιτα, «πρόσφορο» στην πρώτη μας επέτειο.
Χειμωνιάτικη φρουτόπιτα
Υλικά (για 4 φόρμες σε σχήμα καρδιάς ή 4 στρογγυλές φόρμες με διάμετρο 15 εκ.)
- 200 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, κράνμπερι**)
- 40 γρ. κόντιτα* πορτοκάλι
- 40 γρ. κόντιτα* λεμόνι ή κίτρο
- 250 ml χυμό μήλο (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη)
- 100 γρ. καθαρισμένα καρύδια, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. ασπρισμένα, ανάλατα αμύγδαλα
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. αλεύρι σίκαλης
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κύβο (42 γρ) φρέσκια μαγιά
- 1 κ. σ. ζάχαρη
- 1 κ. κ. κανέλα, σε σκόνη
- ¼ κ. κ. γλυκάνισο, σε σκόνη
- ¼ μπαχάρι σε σκόνη
- ¼ κ. κ. μαραθόσπορο κοπανισμένο
- ¼ κ. κ. πιπέρι τριμμένο
- 2 κ. σ. μέλι
- 150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 4 κεράσια κόντιτα* ή μερικά αποξηραμένα κράνμπερι** για το στόλισμα
Βάζω τον χυμό του μήλου να ζεσταθεί ελαφρά και μόλις χλιάνει, ψιλοκόβω τα φρούτα και τα βάζω να μουλιάσουν.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι, χωρίς να προσθέσω κάποιο λίπος. Κοπανάω τους μισούς στο γουδί και τους βάζω σε μια λεκανίτσα, μαζί με τα δύο αλεύρια και το αλάτι. Βάζω τη μαγιά σε ένα μπολάκι, μαζί με τη ζάχαρη και 50 ml χλιαρό νερό, ανακατεύω καλά και αφήνω να σταθούν για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτω στο μίγμα των αλευριών 200-250 ml νερό, όλα τα μπαχαρικά, το μέλι, τα φρούτα, καλά στραγγισμένα από τον χυμό και τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς και αρχίζω να τα ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, ελέγχοντας αν χρειάζεται να προσθέσω επιπλέον αλεύρι ή νερό για να αποκτήσει ελαστικότητα.
Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, την μεταφέρω εκεί και την ζυμώνω για 10 λεπτά. Την αφήνω να σταθεί για 1 ώρα. Στο μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C κι όταν περάσει η ώρα ξαναζυμώνω για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζω σε τέσσερις ελαφρά βουτυρωμένες φόρμες του σχήματος που επέλεξα. Ψήνω τις φρουτόπιτες μου για 45 λεπτά και όταν τις βγάλω από το φούρνο, αλείφω την επιφάνεια τους με τη μαρμελάδα βερίκοκο κι αμέσως βάζω πάνω τους τα κόντιτα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και αφήνω να στεγνώσουν.
Σημείωση
*«Κόντιτα» ονομάζουμε τα ζαχαρωμένα μικρά κυβάκια φρούτων, ως επί το πλείστον εσπεριδοειδών, που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική για να δώσουμε γεύση και άρωμα σε διάφορες ζύμες. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπορείτε να ψιλοκόψετε την αντίστοιχη ποσότητα καλά στραγγισμένου γλυκού του κουταλιού, λεμόνι και πορτοκάλι.
** Το κράνμπερι (Oxycoccus vaccinium macrocarpon) το κόκκινο, μικρόκαρπο βακκίνιο (βάτσινο) ή φίγγι, είναι είδος βατόμουρου της ευρύτερης οικογένειας των ερεικίδων, ιθαγενές της Βορείου Αμερικής που σήμερα πια καλλιεργείται και στη χώρα μας. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.