Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το γκουρμέ των Θεών

της Χριστίνας Ταχιάου ΣυνταγέςΛιτόχωρο, Γαστροδρόμιο, ρεβίθια

Στα 35 του αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό που αγαπούσε: να γίνει μάγειρας. Έτσι, ο Ανδρέας Γάβρης μετά την εκτροφή θηραμάτων και τις οικονομικοτεχνικές μελέτες, αφοσιώθηκε στα υλικά και τις γεύσεις κι εδώ και 10 χρόνια προσφέρει γκουρμέ γεύσεις κάτω από το σπίτι των Θεών του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

«Θα το βρεις πανεύκολα. Είναι το μοναδικό κτίσμα στον κεντρικό δρόμο που έχει λίγο κήπο και λίγη αυλίτσα. Όλοι εδώ ήθελαν να χτίσουν στο όριο, μη τυχόν χαθεί κανένα μέτρο. Στο δικό μου κτίριο στεγάζεται ο ΟΤΕ, οπότε άφησαν λίγο ελεύθερο χώρο». Το «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω», το εστιατόριό του, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα: εκεί που όλοι σερβίρουν σουβλάκια με πατάτες τηγανητές, λουκάνικο και μπιφτέκι, εμφανίζεται ο Ανδρέας και σερβίρει κουνέλι που σιγοβράζει επί 16 ώρες στους 60-65 βαθμούς, μόνο με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο ή παλαμήδα σωτέ φιλέτο σβησμένη με λίγο κρασί και για γαρνίρισμα ρεβύθια με κόλιανδρο.

Περίεργο χωριό το Λιτόχωρο. Δεν είναι εύκολο να βρει το δρόμο του: δίπλα στη θάλασσα και στους πρόποδες της κατοικίας των Θεών, φέρει το βάρος του μεγαλύτερου ορεινού όγκου της χώρας αλλά και την ελαφρότητα του «εδώ βρίσκεται το σπίτι του Δία, άρα δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε και πολύ, είμαστε αξιοθέατο έτσι κι αλλιώς».
Το περασμένο σαββατοκύριακο, το Λιτόχωρο βούλιαξε. Η διοργάνωση του «Χειμερινού Ενιπέα», το πέρασμα του μαγικού φαραγγιού, κατέληξε στο χωριό και το «Γαστροδρόμιο» έθρεψε πολλούς αθλητές και συνοδούς. «Οι Έλληνες πελάτες με βρίσκουν λόγω φήμης ενώ οι αλλοδαποί από οδηγούς. Απευθύνομαι σε ανθρώπους που έχουν απαιτήσεις από το φαγητό, όχι στο “μαζικό τουρισμό”. Δεν κάνω και τίποτα το τραγικά δύσκολο, απλώς προσφέρω διαφορετικά φαγητά. Για παράδειγμα, βάζω στον κεφτέ τσάι αντί για άλλα μπαχαρικά. Πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος αξίζει κάτι καλύτερο από γαστρονομικής άποψης».

Όσο για τις τιμές, δεν είναι εξωπραγματικές: στο «Γαστροδρόμιο» υπάρχει πλήρες μενού από 9 ευρώ.

Ζητήσαμε από τον κ. Γάβρη να μοιραστεί μια συνταγή των Θεών μαζί μας.

Ιδού, λοιπόν, ρεβίθια λεμονάτα με μανιτάρια και μαστίχα Χίου
Υλικά:

  •  500 γρ. ρεβίθια
  • 400 γρ. διάφορα μανιτάρια φρέσκα,  σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  2 κρεμμύδια ξερά, ψιλ/να
  •  ½ ματσάκι άνηθο, ψιλ/νο
  •  100 ml κρασί λευκό ξηρό
  •  χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι
  •  500 ml ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
  •  1 κουτ. κορν φλάουρ
  •  αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

1.    Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την επομένη, τα ξεβγάζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να πάρουν βράση. Όταν αφρίσουν τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με κρύο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά, να μην βράσουν τελείως.

2.    Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά, να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να μαλακώσουν.

3.    Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 10΄.

4.    Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια αλλά, χωρίς να λιώσουν. Σ’ αυτή τη φάση δεν πρέπει να έχουν μείνει πολλά υγρά στο φαγητό αλλά ίσα που να σκεπάζονται τα ρεβίθια.

5.    Βάζουμε 3-4 σπυριά μαστίχα στην κατάψυξη να παγώσουν για μερικά λεπτά. Τα χτυπάμε στο γουδί με λίγο αλάτι να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.

6.    Σε ½ ποτήρι κρύο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον άνηθο, λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει το φαγητό. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Το σερβίρουμε ζεστό αλλά όχι καυτό.

7.    Συνοδεύουμε με μια μους φέτας που κάνουμε χτυπώντας μαζί τυρί φέτα με λίγο γάλα και λίγη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνουν απαλή μους.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'