Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (και νηστεύουμε)
Νηστεία ποτέ δεν μου άρεσε να κάνω, ειδικά όταν αυτή ήταν επιβεβλημένη λόγω της οικογενειακής παράδοσης. Έτσι άρχισα από μικρή να αυτοσχεδιάζω στην κουζίνα, ώστε τουλάχιστον η νηστεία να αντέχεται. Διαπίστωσα πως υπάρχει ένα πιάτο που κάνει νηστεύοντες και μη να υποκλιθούν στο μεγαλείο της γεύσης του - και αυτό είναι νηστίσιμο!
Καλαμαράκια με σπανάκι
Υλικά (για τέσσερα άτομα)
- 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα
- ½ κιλό σπανάκι
- 1 ποτηράκι λάδι
- 1 ματσάκι μάραθο
- μερικά κλωνάρια άνηθο
- 4 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 μεγάλο ποτήρι κρασί
- 1 τσίλι
- 2 ντομάτες
- 1 λεμόνι
Παρασκευή
Πλένουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε ροδέλες, τα στεγνώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι όπου έχουμε προηγουμένως ζεστάνει το λάδι. Τα φέρνουμε μερικές στροφές και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να βράσουν στον ροδαλό ζωμό που βγάζουν.
Προσθέτουμε στην συνέχεια, ψιλοκομμένα, τα φρέσκα κρεμυδάκια με το μάραθο και τον άνηθο. Όταν το κρεμμύδι αρχίζει να χρυσαφίζει, σβήνουμε με ένα γενναίο ποτήρι λευκό κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το σπανάκι, φρεσκοπλυμένο με τα υγρά του. Ανακατεύουμε και τρίβουμε από πάνω δυο ζουμερές κόκκινες ντομάτες, ρίχνουμε αλάτι, ένα καυτερό τσίλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σε είκοσι λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρεται στο πιάτο με λίγο λεμόνι. Κι επειδή νηστεία και αμαρτία πάνε μαζί, ενδώστε και σε ένα κομμάτι τυρί φέτα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Καρδιά αγκινάρα
- Της Μεγάλης Πέμπτης: ύμνος στην απλότητα
- Χωριό μου, χωριουδάκι μου
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: των Πανελλαδικών
- Μάγισσες φέρτε βότανα
- Κρυολόγησε κανείς; αμέσως ντοματόσουπα!
- Λάχανο τουρσί: το καλύτερο προβιοτικό
- Διατηρούμε φρέσκα και τα μυρωδικά
- Στην μπανιέρα, παραμονή Βαλεντίνου
- Τα πικάντικα: καλαμάρια με ελιές και αμύγδαλα
- Τα κρητικά: καλαμαράκια με αγουρόλαδο και αλάτσι
- Καλαμάρια τουρσί πικάντικα