Το ρεβεγιόν του εργένη: πατάτες και τυρένιοι συνοδοί
Η μεγάλη μέρα πλησιάζει και ο εργένης μας αγχώνεται για το στήσιμο του γιορτινού του μπουφέ. Τα κατάφερε με τα κύρια μεζεδάκια, τώρα μένουν τα συνοδευτικά, που ακούγονται δευτερεύοντα αλλά μόνο ασήμαντα δεν είναι. Προστρέχει ξανά (και ξανά) στον φωτεινό παντογνώστη της κουζίνας του (βλέπε Nigella Lawson) και “κλέβει” μερικές πολύτιμες συνταγές της που θα του κοστίσουν ελάχιστα - σε χρόνο και χρήματα. Την τιμητική της έχει ασφαλώς η βασίλισσα πατάτα, μέγα συνοδευτικό και έμβλημα του comfort food. Δεν λείπουν όμως οι τυρένιοι ακόλουθοι, το χαλούμι και οι χορταστικές μπρουσκέτες, που όλοι θα τους λατρέψουν και σίγουρα θα τους απολαύσουν. Σκοπός του το ρεβεγιόν να μείνει αξέχαστο στην παρέα, οι πάντες να χορτάσουν και από παντού να ακούγονται επιφωνήματα γευστικής ηδονής. Στρώνεται λοιπόν στη δουλειά.
Για τις τραγανές και σκορδάτες πατάτες θα χρειαστεί
- περίπου δύο κιλά μικρές πατάτες
- αλάτι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
- ρίγανη
- πιπέρι
Ζετσαίνουμε αρκετό νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Κατόπιν ραντίζουμε με ελαιόλαδο το ρηχό μας ταψί, μοιράζουμε το βούτυρο τριγύρω σε μικρά κομμάτια και το φουρνίζουμε στην πιο δυνατή θερμοκαρσία. Στις πατάτες τώρα: δεν τις καθαρίζουμε, παρά τις τρίβουμε με τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού για τα πιάτα - θέλουμε να φύγουν τα χώματα και λοιποί λεκέδες αλλά να μείνει ανέπαφη η φλούδα. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ιδεωδώς μόνο στη μέση αν πετύχουμε πράγματι μικρές, και τις ρίχνουμε στο εν βρασμώ αλατισμένο νερό. Μένουν εκεί για 10 λεπτά.
Τις βγάζουμε από το νερό, στραγγίζουμε καλά και, στο σουρωτήρι, τις ανακατεύουμε με το λιωμένο σκόρδο. Τις απλώνουμε στο καυτό ταψί και εκεί πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με πιπέρι, ρίγανη και δεντρολίβανο. Δυνατό κούνημα του ταψιού να χορέψουν πάνω του, να πάνε παντού. Επαναλαμβάνουμε αν το ταψί δεν τις χωρέσει όλες.Το ψήσιμο θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά, με αρκετά ανακατέματα-χορούς ενδιάμεσα, αλλά το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει: σκορδάτες στη γεύση, τραγανές και ροδοψημένες απ' έξω, μαλακές και νόστιμες στο εσωτερικό. Μετά την εμφάνισή τους στον πάγκο, δεν προβλέπονται παρά λίγα λεπτά ζωής.
Σειρά έχουν οι τυρένιες μπουκιές από χαλούμι. Ένα από τα πιο “χρήσιμα” τυριά, καθώς τηγανίζεται, ψήνεται χωρίς να λιώνει και απορροφά με ζήλο κάθε είδους μαρινάδα κερδίζοντας σε νοστιμιά. Επί το έργον - τα απαραίτητα:
- περίπου 80 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- πιπέρι
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- περίπου 800 γραμμ. χαλούμι στραγγισμένο
Σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο αναμειγνύουμε το λάδι, το λιωμένο σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε ένα βαρύ, με χοντρό πάτο τηγάνι, κόβουμε το χαλούμι σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια κάθε φέτα σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια. Εντάξει, ας το παραδεχτούμε, κάποια από αυτά δεν θα φτάσουν ποτέ στο τηγάνι. Όσα όμως μας γλιτώσουν, τα ρίχνουμε εκεί σε παρτίδες και τα μαγειρεύουμε, έτσι στεγνά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αν το τηγάνι μας είναι καυτό, σε λιγότερο από ένα λεπτό είναι έτοιμα.
Μόλις ολοκληρώσουμε, βουτάμε τα κομμάτια στην πιατέλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το τυρί εκεί, να τα απορροφήσει καλά. Πασπάλισμα με μαϊντανό και σερβίρισμα - ποιος θα μπορέσει να αντισταθεί σε τόση νοστιμιά;
Τέλος, για τις μπρουσκέτες που όλοι θα λατρέψουν, ο εργένης καταφεύγει στη δική μας ιέρεια των απλών και λαχταριστών συνταγών, τη Λεονί Σταφυλά. Διαβάζει φανατικά bostanistas, οπότε πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει τις ψευτολιαστές ντομάτες της, που δίνουν παράταση του καλοκαιριού ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Αν δεν φάνηκε τόσο προνοητικός, ας εξασφαλίσει δύο από τις καλύτερες δυνατές ντομάτες.
- 1 μπαγκέτα
- βασιλικό
- μαϊντανό
- 6-7 ψευτολιαστά πομοντόρια - ή δύο κανονικές, μεσαίου μεγέθους
- λίγη παρμεζάνα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι
Βάζουμε κάμποσες ψευτολιαστές ντομάτες, ή δύο κανονικές κομμένες σε μικρά κομμάτια, στο μπλέντερ μαζί με τον βασιλικό και τον μαϊντανό - κρατάμε μόνο λίγο από τον τελευταίο για το γαρνίρισμα. 5 μόλις δευτερόλεπτα στη γρήφορη ταχύτητα είναι υπεραρκετά. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τη μπαγκέτα σε φέτες πάχους περίπου μισού εκατοστού, για να ποτίσει όσο γίνεται περισσότερο από τον ντοματένιο χυμό. Ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο με μια μυτιά αλάτι και το σκόρδο και αλείφουμε το μίγμα στις φέτες του ψωμιού. Ναι, ακόμα και έτσι είναι πεντανόστιμες, αλλά ας (προσπαθήσουμε να) αντισταθούμε.
Τις απλώνουμε σε χαρτί φούρνου και στη συνέχεια στη σχάρα ή σε ένα ρηχό ταψί. 5 λεπτά αρκούν - το ψωμί θα φρυγανιστεί ελαφρώς, το βούτυρο θα λιώσει και ξαφνικά θα ευωδιάσει στ' αλήθεια η κουζίνα καλοκαίρι: ντομάτα, βασιλικός, σκόρδο. Αλείφουμε τις ροδοψημένες φέτες, πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένη παρμεζάνα και τον μαϊντανό που φυλάξαμε.
Καθόλου άσχημα, σαν να γεμίζει ο μπουφές...