Γιορτινά της Θεσπρωτίας: "συκωτάκια με τα λάχανα"
Τα "συκωτάκια με τα λάχανα*" τα έφτιαχνε η γιαγιά μου η Κατερίνα παραμονή Χριστουγέννων. Το έθιμο το συνέχισε η μητέρα μου και εξακολουθεί να είναι το πρώτο πιάτο στο τραπέζι μετά την εκκλησία. Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων στο χωριό μου δεν είναι την παραμονή αλλά τα ξημερώματα. Μια συνήθεια που κρατά από παλιά, όταν ο παπάς έπρεπε να πάει και στα γύρω χωριά για να κάνει τη θεία λειτουργία. Παρότι πλέον δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, εμείς συνεχίζουμε την παράδοση. Ξυπνάμε στη μέση της νύχτας, ετοιμαζόμαστε και πηγαίνουμε στην εκκλησία. Μια ιεροτελεστία που στο παρελθόν δεν εκτιμούσα όσο σήμερα. Η πρώτη καμπάνα χτυπά στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, γύρω στις 3.30 είναι μια καλή ώρα να ετοιμαστείς.
Μικρή έβαζα τα λουστρίνια παπούτσια και το καινούριο μου φόρεμα παρότι τουρτούριζα στο κρύο, τώρα προτιμώ να ντύνομαι ζεστά. Συνεχίζω όμως να πηγαίνω τελευταία από την οικογένεια στην εκκλησία ώστε η παραμονή μου εκεί να είναι όσο συντομότερη γίνεται. Γύρω στις πέντε επιστρέφουμε σπίτι. Το τραπέζι είναι στρωμένο, η κοτόσουπα θέλει μόνο αυγόκομμα αλλά πρώτα όλοι δοκιμάζουν "τα συκωτάκια με τα λάχανα". Γαλοπούλα γεμιστή κανείς δεν επιθυμεί εκείνη την ώρα. Τις περισσότερες φορές την αφήνουμε για το μεσημεριανό τραπέζι.
Υλικά
- μια ολόκληρη συκωταριά αρνιού (συκώτι, νεφρά, καρδιά, σπλήνα)
- σπανάκι
- σέσκουλα
- κρεμμυδάκια φρέσκα και ένα κρεμμύδι ξερό
- άνηθο
- μαϊντανό
Ζεματάμε σε καυτό νερό μια συκωταριά αρνιού ολόκληρη και την αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρει βράση. Την βγάζουμε από την κατσαρόλα και την κόβουμε κομματάκια, όχι όπως στην μαγειρίτσα αλλά μεγαλύτερα, όπως τα τηγανητά συκωτάκια.
Στο μεταξύ έχουμε πλύνει τα λάχανα (σπανάκι, σέσκουλα, άνηθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκια φρέσκα). Ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε το σπανάκι και σέσκουλα κομμένα μεγάλες χεριές. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Θα χρειαστεί κι ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο που απομακρύνει μια στυφή αίσθηση που φορές - φορές αφήνει το σπανάκι.
Τα ανακατεύουμε στην κατσαρόλα και από πάνω ακουμπάμε τα συκωτάκια, έτσι ώστε να καθίσουν τα λάχανα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, γιατί αυτό το φαγητό χρειάζεται να είναι ζουμερό, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για μισή περίπου ώρα.
Όταν το σερβίρουμε ρίχνουμε και λίγο λεμόνι. Την επόμενη φορά θα σας μιλήσω για την ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα.
*Λάχανο δεν υπάρχει στο φαγητό, όπως διαπιστώνετε. Ωστόσο έτσι αποκαλούμε εμείς στην περιοχή μας όλες τις πρασινάδες.