Βασιλόπιτα ΙΙΙ: όλο αμύγδαλο, μόνο ασπράδια
Η γειτόνισσά μου, η Έλα Αλλαμάνη, από τη νότια Αλβανία, προσαρμόζει την οικογενειακή της συνταγή μειώνοντας κατά το ήμισυ την αρχική - της μητέρας και της γιαγιάς της - που γινόταν με 16 ασπράδια! Η βασιλόπιτά της, που την έφτιαχναν και στην πατρίδα της την Πρωτοχρονιά, είναι ένα υπέροχο αμυγδαλάτο κέικ - εμείς αμύγδαλα έχουμε στην Τζια - κι η Έλα έχει την υπομονή να τα σπάει και να τα καθαρίζει με επιμέλεια, μια και οι καρποί από τα δέντρα στο νησί μας έχουν ξεχωριστή νοστιμιά.
Πάω στοίχημα (δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα) πως με τη συνταγή αυτή, αν κάνεις δυο κέικ στο ίδιο μέγεθος και μετά τα ενώσεις με κρέμα ή σοκολάτα ανάμεσα, θα γίνουν εξαίσια τούρτα!
Για ταψί διαστάσεων 25-28 εκ.
- 8 ασπράδια αυγών
- 1 φλιτζ. λιωμένο βούτυρο (ή ανάμικτο με ελαιόλαδο)
- 1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (100 γρ.)
- 2 κουταλάκια μπέικινγκ πάουντερ
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 1 ¼ φλιτζ. σπασμένα αμύγδαλα (όχι ασπρισμένα) ή καρύδια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι
Καλύψτε με χαρτί αντικολλητικό φούρνου το ταψί.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Σε μια μεγάλη γαβάθα, χτυπήστε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια μαζί με το βούτυρο και το φλιτζάνι ζάχαρη άχνη.
Σε άλλη γαβάθα κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε με το μπέικινγκ πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια. Στη συνέχεια ενώστε αναμειγνύοντας καλά το μίγμα αλευριού μαζί με το μίγμα ασπραδιών-βούτυρου-ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Το τελικό μίγμα που θα προκύψει θα είναι μάλλον νερουλό.
Μεταφέρετε στο στρωμένο με χαρτί ταψί και ψήστε για 30-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνειά του∙ όταν βυθίζετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά προτού το αναποδογυρίσετε με προσοχή και αφαιρέσετε το χαρτί.
Πασπαλίστε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.