Οι δεύτεροι κλέβουν την παράσταση
Συχνά βρίσκω πολύ πιο εντυπωσιακά τα συνοδευτικά, τα ταπεινά πιάτα που καλούνται να παίξουν δεύτερο ρόλο πλάι στα κρέατα και τα πουλερικά - τους πρωταγωνιστές στα γιορταστικά τραπέζια. Συχνά πολυψημένα ή σκληρά, με λίγη έως ελάχιστη ουσιαστική γεύση, τα κρέατα σπάνια με συγκινούν∙ όμως οι πατάτες - κανονικές ή γλυκές - οι κολοκύθες, τα λαχανάκια και τα σωστά συνδυασμένα σαλατικά μπορούν να δώσουν στο τραπέζι χρώμα, γεύση και μαγκιά που, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη τουλάχιστον, συχνά λείπει από τους θεωρούμενους πρωταγωνιστές: τα πουλερικά και τα κρέατα!
Κολοκύθα ψητή σαλάτα
Για 4-6 άτομα
- περίπου 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 ½ κιλά κολοκύθα. Βγάλτε τους σπόρους και με κοφτερό μαχαίρι καθαρίστε το φλούδι
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι ή κλωνάρια θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο
- αλάτι όσο θέλετε
- μια καλή πρέζα κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κιλό λαχανάκια Βρυξελλών (προαιρετικά)
- βαλσαμικό ξύδι
- φρουτώδες ελαιόλαδο
- κρυσταλλικό αλάτι για πασπάλισμα
- 1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι καβουρντισμένο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια-μπουκιές περίπου το ίδιο μέγεθος, βάλτε σε γαβάθα, περιχύστε με το λάδι και ανακατώστε να λαδωθούν τα κομμάτια από όλες τις μεριές.
Στρώστε με λαδόχαρτο τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάστε μέσα την κολοκύθα. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και όποιο μυρωδικό διαλέξετε και ψήστε στη μέση του φούρνου για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσοχή, μην αφήσετε την κολοκύθα να λιώσει. Αν χρησιμοποιείτε και λαχανάκια Βρυξελλών, αλείψτε τα και αυτά με λάδι και ψήστε μαζί με την κολοκύθα.
Μεταφέρετε σε γαβάθα σερβιρίσματος και βρέξτε με λίγο βαλσάμικο. Περιχύστε με φρουτώδες ελαιόλαδο, πασπαλίστε με λίγο κρυσταλλικό αλάτι, με το κουκουνάρι και σερβίρετε ζεστή, ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πουρές με γλυκοπατάτες και πορτοκάλι
Οι αμερικάνικες πορτοκαλιές γλυκοπατάτες καλλιεργούνται πλέον και στην Ελλάδα και κάνουν εντυπωσιακό πουρέ, αλλά και οι λευκές ντόπιες είναι εξίσου νόστιμες. Πολλαπλασιάστε τη συνταγή ανάλογα με τους καλεσμένους σας.
Για 4-6 άτομα
- 1 κιλό γλυκοπατάτες (λευκές οι πορτοκαλιές) ψημένες με το φλούδι ή βρασμένες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μύλο των λαχανικών (ποτέ στο μπλέντερ!)
- ¼ φλιτζανιού βούτυρο ή μίγμα βούτυρο και ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ή περισσότερο, χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι ή περισσότερη, φρέσκια κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας bourbon (αμερικάνικο ουίσκι)
- 1-2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- μπόλικο λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Σε γαβάθα ανακατώστε τις λιωμένες γλυκοπατάτες με το βούτυρο, προσθέστε λίγο χυμό και κρέμα, όσο χρειάζεται για να κάνετε έναν αφράτο πουρέ. Οι ψητές γλυκοπατάτες χρειάζονται περισσότερο ενώ οι βραστές λιγότερο. Βάλτε αλάτι, το ουίσκι, το μισό ξύσμα και μπόλικο πιπέρι. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Αν δεν πρόκειται να σερβίρετε αμέσως, βάλτε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ζεστάνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, για 15-20 λεπτά. Πασπαλίστε με τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ξύσμα και σερβίρετε.
Πράσινη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι
Για 8-10 άτομα
- περίπου 1 κιλό τρυφερά φύλλα σπανάκι, πατζαρόφυλλα, 1-2 καρδιές μαρούλι και ρόκα
Για τη σάλτσα
- 2 κ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1-2 κ. σούπας χυμό λεμόνι
- 1 κ. σούπας μουστάρδα Dijon
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σπυριά από ένα μεγάλο ρόδι
Πλύνετε και στραγγίστε καλά τα σαλατικά. Κόψτε κομμάτια τα φύλλα με το χέρι και βάλτε σε γαβάθα. Σε γυάλινο βαζάκι χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Δοκιμάστε και διορθώσετε τη γεύση. Περιχύστε τη σαλάτα την ώρα που θα σερβίρετε, πασπαλίστε με το ρόδι και ανακατώστε.