Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πίτα σουλιώτισσα με προβατίνα

της Κατερίνας Γκίκα ΣυνταγέςΉπειρος, πίτα, προβατίνα

Η μόδα της γλυκιάς βασιλόπιτας με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα στα χωριά της Ηπείρου ήρθε την δεκαετία του ᾽80. Το έθιμο όμως της πρωτοχρονιάτικης πίτας κρατά από τα παλιά. Οι Ηπειρώτισσες έφτιαχναν κρεατόπιτα ή κοτόπιτα για την πρώτη μέρα του χρόνου. Άλλος έσφαζε έναν κόκκορα, άλλος μια προβατίνα, ανάλογα με το τι είχε ο καθένας στο σπίτι του. Συνήθως ήταν και η μόνη φορά μέσα στον χρόνο που, όπως μου διηγούνται οι δικοί μου, είχαν την πολυτέλεια να τρώνε κρέας.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι νεαρές γυναίκες πήγαιναν στην βρύση, έβρεχαν ένα κομμάτι ψωμί και ένα κλαρί ελιάς με καρπό και ράντιζαν το σπιτικό τους για να έχουν όλη την χρονιά αφθονία σε αγαθά. Μια από τις πολλές πίτες που έχουμε κρατήσει στην οικογενειακή παράδοση είναι η πρωτοχρονιάτικη πίτα από προβατίνα που έφτιαχναν οι Σουλιώτισσες και την φτιάχνει ακόμα η θεία μου η Ρήνα που έχει καταγωγή από το Σούλι. Μέσα στο ρύζι ρίχνει το νόμισμα που σήμερα είναι ευρώ, παλιότερα ήταν δραχμή και ακόμα πιο παλιά δεκάρα. Την κόβουμε και την σερβίρουμε το μεσημέρι ανήμερα της πρώτης του χρόνου, όπως και τότε...

Υλικά για τo φύλλο

  • 3 κούπες αλεύρι
  • λίγο λάδι
  • λίγο ξύδι
  • αλάτι

Υλικά για τη γέμιση προβατίνα

  • 1 ½ κιλό προβατίνα (μπούτι)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 7 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 2 ποτήρια κίτρινο ρύζι
  • ½ ποτήρι ρύζι Καρολίνα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και το κρέας, αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει, μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Αφού βράσει, το αφαιρούμε και μέσα στο ζωμό του προσθέτουμε το ρύζι ώστε να πάρει μία βράση.

Έχουμε ήδη ανοίξει 3 φύλλα στρογγυλά: 2 μεγάλα και ένα μικρότερο. Σε ένα στρογγυλό ταψί στρώνουμε τα 2 μεγάλα φύλλα λαδωμένα και στο κέντρο του ταψιού ένα τρίτο μικρότερο επίσης λαδωμένο. Τοποθετούμε το κρέας (αφού το έχουμε ξεκοκαλίσει πολύ καλά) κυκλικά στο ταψί. Περνάμε και τυλίγουμε το φύλλο που περισσεύει γύρω από το κρέας και στο κέντρο ρίχνουμε το μισοβρασμένο ρύζι με τον ζωμό. Ψήνουμε την πίτα στους 200-250 βαθμούς, πάνω-κάτω, στον φούρνο για 45 λεπτά.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'