Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τσάγαλα γλυκο-καυτερά

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαμύγδαλα

Τα αμύγδαλα δεν προορίζονται μόνο για τα γλυκά, έγραφα τις προάλλες. Σήμερα περιγράφω το πώς από τσάγαλα μετατρέπονται, χωρίς να βγάλουν το περίβλημά τους, σε ξεχωριστή νοστιμιά.

Photo: tasteofbeirut.com
Photo: tasteofbeirut.com

Τσάγαλα γλυκο-καυτερά

  • 2 ½ - 3 φλιτζάνια τσάγαλα, φρέσκα αμύγδαλα με τον πράσινο φλοιό τους, κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερα από 1 ½ εκ. για να είναι τρυφερά
  • 2 κουταλιές κόκκους κόλιανδρο
  • 2 ξύλα κανέλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 ή και περισσότερες ξερές πιπερίτσες κομμένες κατά μήκος

Για τη μαρινάδα

  • 2 ½ φλιτζάνια λευκό ξίδι για τουρσί
  • 1 κουταλάκι ολόκληρα γαριφαλόκαρφα
  • 1 φλιτζ. μέλι
  • 2 - 3 κουταλιές ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας

Τρυπήστε τα τσάγαλα με ένα σουβλί από το σημείο του κοτσανιού μέχρι να νιώσετε τον καρπό, ώστε να τα διαπεράσει η μαρινάδα. Βάλτε τα σφικτά μέσα σε δύο γυάλες και προσθέστε από 1 ξύλο κανέλα, 1 φύλλο δάφνη και 1 ή περισσότερες πιπερίτσες σε κάθε δοχείο.

Ετοιμάστε μαρινάδα: σε ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεστάνετε το ξύδι μαζί τα γαρίφαλα, το μέλι και 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά ώσπου να διαλυθούν το μέλι και η ζάχαρη∙ χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 1 λεπτό.

Δοκιμάστε και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμη. Χύστε την καυτή μαρινάδα στις γυάλες με τα τσάγαλα κια, αν χρειαστεί, προσθέστε από πάνω λίγο επιπλέον ξύδι ώστε να καλυφθούν εντελώς.

Photo: tasteofbeirut.com
Photo: tasteofbeirut.com

Κλείστε τις γυάλες και φυλάξτε σε δροσερό σκιερό μέρος για 4 εβδομάδες τουλάχιστον, προτού τα δοκιμάσετε, αναδεύοντας πού και πού τις γυάλες, όταν το θυμάστε. Διατηρούνται για έναν χρόνο ή και περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'