Πικάντικο ροζ κουνουπίδι με γιαούρτι
Συμφωνώ απολύτως με τον κύριο Ποταμιάνο (βλ. Κουνουπίδι με τρία τυριά), καιρός να αποδώσουμε στο κουνουπίδι την τιμή που του αξίζει. Γι’ αυτό προσθέτω άλλη μια συνταγή ιδανική για όσους αγαπούν αυτό το ζαρζαβατικό αλλά απεχθάνονται τη μυρωδιά του.
Υλικά
- 1 μικρό κουνουπίδι περίπου μισό κιλό χωρισμένο στα μπουκετάκια του (πετάμε τα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια)
- 2 κουταλιές σούπας μηλόξιδο
- 1 κουταλάκι γλυκού κούρκουμο
- ½ κ. γ. αλάτι
Για τη μαρινάδα
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιχτό
- 150 γρ. γιαούρτι κανονικό
- 1 κ. γ. τριμμένη ρίζα τζίντζερ
- 1 γεμάτο κ. γ. πελτέ από καυτερή κόκκινη πιπεριά (στην ανάγκη μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 κ. γ. πελτέ ντομάτας και μια πρέζα μπούκοβο)
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (προαιρετικό)
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
Βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα σκεπάσει, το αλάτι, το ξύδι και το κούρκουμο και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν ελαφρά. (Το βρασμένο σε μηλόξιδο και κούρκουμο κουνουπίδι αποκτά ωραίο χρώμα και μυρωδιά, μόνο προσοχή να μην παραψηθεί). Τα αφήνουμε να χλιαρίνουν μέσα στο νερό του βρασίματος.
Μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα κίτρινα πλέον μπουκετάκια με το ζουμάκι τους, (δηλαδή δεν τα στραγγίξουμε) ανακατεύουμε καλά χωρίς να τα ταλαιπωρήσουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν (εκτός ψυγείου) περίπου 2 ώρες.
Τα σερβίρουμε σαν δροσιστική ροζ σαλάτα (για 4-5 άτομα) ή τα βάζουμε για 10-15 λεπτά στο γκριλ του φούρνου έως να ροδίσει η επιφάνεια και τα σερβίρουμε σαν ζεστό πιάτο (για 2 άτομα). Στο νερό του βρασίματος μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραιότατη χορτόσουπα.
[H πολίτισσα Μαριάννα Γερασίμου είναι ερευνήτρια και συγγραφέας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο της "Η οθωμανική μαγειρική: 99 παλατιανές συνταγές"]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ξενάγηση κορυφής στα οθωμανικά εδώδιμα
- Τα νέα μου σχέδια: χτένια σε ταρτάρ από κουνουπίδι
- Η Σταχτοπούτα - έδεσμα
- Κουνουπίδι με ρεβίθια καπαμά
- Κουνουπίδι με τρία τυριά
- Ψήστε το κουνουπίδι και θα με θυμηθείτε!
- Κουλουράκια γιαγιάς με οθωμανικό fülfül
- Η σούπα της Δευτέρας: με ψημμένο μπρόκολο & κουνουπίδι
- Αυτοσχεδιασμός με ωμό κουνουπίδι
- Ψητό και τραγανό το κουνουπίδι!
- Πώς το κουνουπίδι αρέσει σε όλους
- Μες στον χειμώνα ...άνθη κουνουπιδιού με κουρκουμά, κέιλ και κινόα