Τα κρητικά: μαυρομάτικα με νεράντζι
Τα μαυρομάτικα φασόλια μου αρέσουν γιατί είναι πολυμορφικά. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου συνδυάζονται με λαχανικά, καπνιστό κρέας, τρώγονται ζεστά ή κρύα ή απλά σκέτα με μπόλικο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Τώρα που έτσουξε λίγο το κρύο τα λαχτάρισα με άγριο μάραθο και σάλτσα ντομάτας. Οδηγώντας ένα απόγευμα σε έναν δρόμο γεμάτο νεραντζιές, είπα να τα «παντρέψω» με λίγο χυμό και ξύσμα. Πλημμύρισε μυρωδιές από νεράντζι και μάραθο η κουζίνα και η διάθεσή μου! Σίγουρα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο αν θέλετε να ψήσετε τα φασόλια παραδοσιακά και όχι στη χύτρα, όμως το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει. Λίγο με τον χυμό να προσέξετε αν δε σας αρέσουν τα ξινά. Με δυο νεράντζια είναι κανονικό προς ξινό.
Υλικά
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα τα οποία έχουμε βάλει σε μπόλικο νερό αποβραδίς
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνη
- χυμό από 2 νεράντζια
- 1 μεγάλη ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- νερό ή ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάσει τα φασόλια και 4 δάκτυλα ακόμη
- 1 γενναίο μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
- το ξύσμα από το 1 νεράντζι
- αλάτι, πιπέρι
Ξεβράζουμε τα φασόλια δύο φορές αφαιρώντας τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια. Τα αφήνουμε σε μια άκρη να στραγγίξουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί - όχι να κάψει. Προσθέτουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τη δάφνη, τον χυμό, τη ντομάτα, τον πελτέ και το νερό.
Μόλις το φαγητό μας αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί ανακατεύοντας σταδιακά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό.
Λίγο πριν τα φασόλια μας ψηθούν, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μάραθο, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
[Η Φρύνη Κάτσουνα ζει στα Χανιά. Συνεργάζεται με το εστιατόριο "Νυχτερίδα" στην οργάνωση μενού και σε σεμινάρια κρητικής διατροφής]