Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αλλιώτικο φακόρυζο

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςφακές, ρύζι, φακόρυζο

Παλιά, όταν ακόμα ζούσα στο πατρικό μου, έτσι κι άκουγα πως θα είχαμε φακόρυζο, έβρισκα μια πρόφαση για να απουσιάζω την ώρα του φαγητού. Αντιπαθούσα όλες εκείνες τις ανακατασκευές με τα όσπρια της δεύτερης μέρας, που, με τόση ευρηματικότητα, μας πάσαραν οι μανάδες μας. Αργότερα ανακάλυψα πως πασπαλίζοντας με άφθονο κάρι τις φακές που είχαν χυλώσει μες την κατσαρόλα με τη σούπα της προηγουμένης κι ανακατεύοντας τες με μισό γιαούρτι μπορούσες να έχεις ένα γρήγορο κι ευχάριστο φαγητό.

Photo: ashleymarieskitchen.com
Photo: ashleymarieskitchen.com

Αυτή μου η ανακάλυψη προλείανε το έδαφος για να εκτιμήσω, μια μέρα, το φακόρυζο, που μου πρόσφεραν σε ένα φιλικό σπίτι. Μου άρεσε τόσο πολύ που άρχισα να το μαγειρεύω, όχι μόνο όταν περίσσευαν φακές, αλλά ξεκινώντας το από την αρχή ως ένα φρέσκο φαγητό. Σε μια από αυτές τις μαγειριές μου, το δοκίμασα και με εκείνες τις κόκκινες, στο χρώμα του κοραλλιού, φακές που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για τα νταλ τους και από τότε, συνειρμικά, άρχισα να προσθέτω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μπαχαρικά της κουζίνας τους: κόλιανδρο, κάρι, καρδάμωμο. Από πάνω ψαλιδίζω λίγα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή προσθέτω ξύσμα λεμονιού για να δώσω μια αίσθηση φρεσκάδας σε αυτό το φαγητό. Τις περισσότερες φορές το σερβίρω ως ζεστή σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε ψάρια που έψησα στον ατμό ή στη σχάρα.

Κόκκινο φακόρυζο με καρότα

Υλικά για 4 άτομα

  • 180 γρ. κόκκινες φακές
  • 200 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με τη λάμα ενός μαχαιριού
  • 4 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 1 πρέζα αφρίνα ανθός αλατιού
  • 1 κ. κ. κάρι
  • 1 κ. σ. πάπρικα
  • 1  κ. σ. κύμινο
  • ½  κ. σ. καρδάμωμο (τα σποράκια από 2-3 λουβιά), καλά κοπανισμένο
  • 1 κ. σ. ξερό κόλιανδρο, σε σκόνη
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 4 κ. σ. αμύγδαλα φιλέ ελαφρά καβουρδισμένα («φιλέ» λέγονται τα ασπρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες αμύγδαλα)
  • 1-2 λεπτά, πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • μερικά φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου (αν αγαπάτε τη γεύση του)

Βάζω σε δύο χωριστές κατσαρόλες νερό να βράσει. Στη μία ρίχνω, αμέσως, τις φακές, ενώ το νερό είναι ακόμα κρύο και τις βράζω, χωρίς αλάτι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, το πολύ 10-12 λεπτά, για να μη λιώσουν. Στην άλλη κατσαρόλα βράζω το μπασμάτι*, σε άφθονο, αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 15 περίπου λεπτά, το σουρώνω και το μεταφέρω σε μια σαλατιέρα. Το αναμειγνύω με τις φακές και το διατηρώ ζεστό.

Στο μεταξύ ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω και το σκόρδο και το μαραίνω κι αυτό για λίγο. Προσθέτω τα καρότα και τα αφήνω να σιγομαγειρευτούν, σκεπασμένα, για καμιά 12αριά λεπτά, φροντίζοντας να τα ανακατεύω συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτω τα μπαχαρικά, αλατίζω και περιχύνω με τον χυμό του πορτοκαλιού και συνεχίζω να σιγομαγειρεύω τα καρότα, φροντίζοντας να μαλακώσουν αλλά και να διατηρηθούν ελαφρώς τραγανά.

Τα βγάζω από τη φωτιά και τα ρίχνω στη σαλατιέρα όπου έχω ήδη βάλει το ρύζι με τις φακές και τα ανακατεύω όλα μαζί. Πασπαλίζω με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, αλατοπιπερώνω, αν χρειάζεται και ρίχνω από πάνω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου, χωρίς τα κλαράκια τους.

Σημείωση
Το ρύζι μπασμάτι χρειάζεται καλό ξέπλυμα πριν το βράσεις, για να φύγει το άμυλο του και να μην κολλάνε οι κόκκοι μεταξύ τους. Συνήθως το σοτάρω ελαφρά, με λίγο βούτυρο, πριν το βράσω. Προσθέτω το νερό, καυτό, και το αφήνω να σιγο-βράσει σκεπασμένο για 15 λεπτά. Το απομακρύνω από τη φωτιά και το αφήνω να τραβήξει την υγρασία του πριν το σερβίρω. Εδώ, που έχω μια σαλάτα και χρειάζεται να είναι αισθητή η παρουσία του ελαιολάδου, προτίμησα να βράσω σκέτο το ρύζι σε άφθονο νερό και να το σουρώσω, όπως θα έκανα και για οποιαδήποτε άλλη ρυζοσαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'