Χταπόδι μαρινάτο στα κάρβουνα
Για τη Σαρακοστή και μέχρι να φτάσουμε στο αρνί του Πάσχα, συνήθως απολαμβάνουμε θαλασσινούς μεζέδες και σαλάτες, ακόμα κι αν δεν ανήκουμε σ' εκείνους τους Χριστιανούς που νηστεύουν.
Χταπόδι μαρινάτο στα κάρβουνα με σαλάτα
Μεζές χορταστικός για 4-6 άτομα
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) βρασμένο σε λίγο νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να τσιμπιέται με πηρούνι
Μαρινάδα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κλωνάρια ρίγανη, θρούμμπι ή θυμάρι, ή 3 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη
Σαλατικά (όλα πλυμένα και καλά στραγγισμένα)
- καρδιά από 1 μικρό μαρούλι
- καρδιά από 1-2 αντίδια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι ρόκα
- 3-4 κλωνάρια άνηθο ή μάραθο
Μόλις κρυώσει και αρχίσει να σφίγγει το χταπόδι, κόψτε ένα-ένα τα πλοκάμια. Φτιάξτε μια μαρινάδα με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κρασί, το πιπέρι και το θυμάρι ή τη ρίγανη. Βάλτε τα πλοκάμια στη μαρινάδα και γυρίστε τα να αλειφτούν από παντού. Σκεπάστε και διατηρήστε το χταπόδι στο ψυγείο μια νύχτα και μέχρι 2 μέρες.
Ετοιμάστε τα κάρβουνα στην ψησταριά ή προθερμάνετε καλά το γκρίλ. Στραγγίστε τα πλοκάμια και ψήστε στη σχάρα, 8-10 λεπτά από την κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσει καλά το χταπόδι.
Κόψτε τα σαλατικά σε χοντρά κομμάτια, περιχύστε με λίγη από τη μαρινάδα και ανακατώστε. Βάλτε τα σε χωριστά πιάτα ή σε απλωτή γαβάθα, βάζοντας από πάνω το ψημένο χταπόδι.
Σερβίρετε μαζί την υπόλοιπη μαρινάδα σαν σάλτσα.