Κεφτέδες ανατολίτικοι, καπνιστοί
Kofta, kefteh, kefta ή kebab - όποια κι αν είναι η ακριβής ονομασία και οι παραλλαγές τους ανά περιοχή, κοινό σημείο για τους ανατολίτικους κεφτέδες παραμένει η πικάντικη γεύση και η νοστιμιά. Στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου την τιμητική του έχει το αρνίσιο κρέας και κιμάς, όμως, στις δικές μας εκδοχές, επειδή πολλοί δεν συμπαθούμε τη μυρωδιά του, συχνά αναμειγνύεται με μοσχαρίσιο ώστε να μη χάνεται τελείως η χαρακτηριστική γεύση του. Αναζητώντας συνταγές για τις αιγυπτιακές εκδοχές των κεφτέδων (kofta), εντόπισα ένα πολύ ενδιαφέρον κόλπο, που τους δίνει καπνιστή μυρωδιά και γεύση ακόμα και αν μαγειρεύονται στο τηγάνι του σπιτιού. Επίσης, σε συνταγές με “εξωτικά” μπαχαρικά και έντονα μυρωδικά, αν και το ελαιόλαδο είναι πάντοτε πρώτη μας επιλογή, ταιριάζει μάλλον περισσότερο στο τηγάνισμα ένα ουδέτερο σπορέλαιο, που δεν βαραίνει επιπρόσθετα τη γεύση του φαγητού.
Κεφτέδες ανατολίτικοι, καπνιστοί
- 450 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 150 γραμμ. αρνίσιο κιμά
- ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- τον χυμό ενός λεμονιού
- 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- σπορέλαιο της επιλογής σας (ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο)
Σε βαθύ μπολ ανακατεύετε το τριμμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα αφήνετε για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρέας και τον μαϊντανό, ανακατεύετε καλά, για να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά, και πλάθετε σε οβάλ σχήμα και τα λαδώνετε με τα χέρια σας.
Ζεσταίνετε ένα βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτετε τους κεφτέδες, αδειάζετε μέσα τον χυμό του λεμονιού, χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία και το σκεπάζετε. Ελέγχετε για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, περιστρέφοντάς τους όποτε χρειάζεται. Μετά από περίπου 5 λεπτά, σηκώνετε το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Κάπου εδώ το μαγείρεμά τους έχει κανονικά ολοκληρωθεί, όμως τα τελευταία 5 λεπτά, πριν αποσύρετε τους κεφτέδες από τη φωτιά, μπορείτε να κάνετε τα εξής αν θέλετε να πετύχετε καπνιστή γεύση. Εξασφαλίζετε ένα μικρό κάρβουνο χρησιμοποιημένο. Με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, περίπου 20 x 20 εκατοστά, φτιάχνετε μία θήκη: το διπλώνετε στη μέση, βάζετε μέσα το κάρβουνο μαζί με μία κ.σ. ελαιόλαδο και κλείνετε τις άκρες ενώνοντάς το σαν πουγγί στο πάνω μέρος, για να κλείσει καλά αλλά όχι τελείως. Παραμερίζετε τους κεφτέδες από το κέντρο του σκεύους, κάνοντας χώρο για το καρβουνάκι, και σκεπάζετε το τηγάνι. Τέσσερα με πέντε λεπτά είναι αρκετά για διαποτίσει ο καπνός τους κεφτέδες χαρίζοντάς τους ιδιαίτερη γεύση.
Ο χρόνος ψησίματος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθός τους: όσο πιο παχουλοί, τόσο περισσότερη ώρα θα χρειαστούν για να μαγειρευτούν. Μόλις είναι έτοιμοι, σερβίρετε με φρέσκα μυρωδικά, μαϊντανό ή δυόσμο, ενώ ταιριάζουν εξαιρετικά με ταχίνι και δροσερό γιαούρτι.
*Η Βέρα Φλώρου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Βουνά από κεφτεδάκια
- Κεφτεδάκια φουρνιστά και μυρωδάτα
- Κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα
- Μεζές στους δρόμους της Αλεξάνδρειας
- Με τραχανά, κεφτέδες
- Κεφτέδες φουρνιστοί με αβγολέμονο
- Στης ανατολής τα μέρη: κιουνεφέ
- Κεφτεδάκια κρυμμένα στο γιαούρτι
- Όταν συμφιλιώθηκα με την κανέλα
- Πικάντικα κεμπάπ κοτόπουλου με λίγη δροσιά από δίπλα
- Κεφτέδες με πατάτες στην κατσαρόλα
- Κεφτέδες με φέτα: κρύψε τηγάνι, βγάλε ταψί
- Ιστορίες για κεφτέδες, από το τηγάνι στον φούρνο