Να το φας στο ποτήρι!
Ποτήρια, βάζα και βαζάκια, σε όλα τα μεγέθη και τις διαστάσεις, μπορούν να γίνουν τα ιδανικότερα σκεύη για να ψήσεις υγρά κέικ που δεν αποχωρίζονται εύκολα το γαρνίρισμά τους. Προσωπικός μου καημός, όποτε ένα κέικ σερβίρεται στο πιάτο, είναι πως δύσκολα κατορθώνεις να γευτείς στην ίδια μπουκιά το κυρίως κομμάτι και τη σαντιγί ή την κρέμα που το συντροφεύει. Αντιθέτως, τα κέικ του ποτηριού δίνουν την ευκαιρία για ταυτόχρονη βουτιά στη ζουμερή ψίχα και τη γαρνιτούρα τους. Εκτός αυτού, είναι σωτήρια ιδέα για συναθροίσεις άνω των δύο καθώς και δίκαιο μοίρασμα - συνήθως στα στρογγυλά κέικ της φόρμας προς το τέλος ξεκινούν οι αδικίες στο κόψιμο των κομματιών. Απαραίτητα εδώ ποτήρια ή βαζάκια από χοντρό, ανθεκτικό γυαλί. Ως προς τα υλικά (για περίπου 8 κέικ):
- 1 ολόκληρο και 3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζ. κακάο σε σκόνη
- ¼ φλιτζ. σοκολάτα σε σκόνη
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 φλιτζ. γάλα
- 2 αυγά
- 1 βανίλια σε σκόνη
- ½ φλιτζ. λάδι
Για τη σαντιγί:
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- άχνη ζάχαρη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και σε ένα μεσαίο μπολ αδειάζουμε τα στερεά υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, σκόνη κακάο και σοκολάτας, κανέλα, σόδα, μπέικιν πάουντερ και, τέλος, το αλάτι.
Σε ένα δεύτερο, ογκωδέστερο, χτυπάμε με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός το γάλα, τα αυγά, τη σκόνη βανίλιας και το ελαιόλαδο. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε σταδιακά τα ξηρά υλικά, ένα τρίτο τους κάθε φορά - στόχος μας να ενσωματωθούν πλήρως στο υγρό μίγμα. Τακτοποιούμε σε σειρά τα βαζάκια και αδειάζουμε σε καθένα ζύμη ως το μισό τους ύψους του. Τα τοποθετούμε μέσα σε ταψί ή σχάρα η μεταλλικό δίσκο και φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία (180 βαθμοί) για 40 με 45 λεπτά, κάνοντας τη δοκιμή της οδοντογλυφίδας, που θα πρέπει να εξέλθει ολοκάθαρη - τότε τα κεκάκια είναι έτοιμα.
Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει αλλά δεν χάνει τη νοστιμιά του: Παρατηρώντας το ψήσιμό τους, ή και μετά το ξεφούρνισμα, θα τα δούμε να φουσκώνουν και σύντομα να πέφτουν - δεν απογοητευόμαστε - αυτός είναι ο σκοπός, να παραχωρήσουν δηλαδή τη θέση τους στη λευκή κυρία που τα θα σκεπάσει (σαντιγί). Τα αφήνουμε να κρυώσουν στον πάγκο και τα ετοιμάζουμε για σερβίρισμα.
Όσο τα κέικ ψήνονται, βάζουμε στην κατάψυξη ένα μεταλλικό μπολ να παγώνει - απαραίτητο βήμα για την ετοιμασία της σπιτικής, παρακαλώ, σαντιγί. Χρειάζονται 500 ml παγωμένης κρέμας γάλακτος, τα οποία χτυπάμε στο καλά κρυωμένο σκεύος σε μέτρια ταχύτητα και, μόλις αρχίζει να πήζει, προσθέτουμε 60 γραμμ. άχνης ζάχαρης ανεβάζοντας την ταχύτητα του μίξερ. Αν, τραβώντας το μίξερ από την κρέμα, εκείνη κολλάει στα εξαρτήματά του, είναι σίγουρα έτοιμη.
Μοιράζουμε στα βάζα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, προαιρετικά, με λίγη τριμμένη σοκολάτα - χάρμα οφθαλμών και γεύσης, με το κουτάλι να φέρνει πάνω σε κάθε του βουτιά ζεστό σοκολατένιο κέικ μπλεγμένο με τη λευκή, αφράτη κρέμα.