Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στήθος πάπιας με ροδάκινα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγές

Διάσημη συνταγή που εμπνεύστηκε και διέδωσε ο Γκόρντον Ράμσεϊ, ελαφρώς απλούστευσε και εκτέλεσε η Αναστασία Λαμπρία με μόνο σκοπό να βελτιώσει τα κέφια του Κώστα Γιαννακίδη. Το δείπνο σερβιρίστηκε εν στενώ, σε μπαλκόνι του Χαλανδρίου κατάφορτο τριαντάφυλλα, λουίζες και βασιλικούς. Ουδείς μίλησε για ποδόσφαιρο, ουδείς κατανάλωσε μπύρα.

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 6 μικρά κρεμμύδια (ασκαλώνια, κοκκάρια) κομμένα ροδελίτσες
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά "μίγματος 5 μπαχαρικών"
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από σέρι
  • 200 ml πόρτο
  • 100ml μαδέρα
  • 2 τροφαντά λευκόσαρκα ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα φέτες
  • 4 στήθη πάπιας με την πετσούλα τους
  • Λίγη βινεγκρέτ, απλή, κλασική
  • Φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι

 

Τα οκτώ κρίσιμα σημεία

1. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνω το βούτυρο και ρίχνω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να λάμψει. Προσθέτω το μέλι, τα μπαχαρικά και το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί το ξίδι, προσθέτω το πόρτο και τη μαδέρα.

2. Βράζω το μίγμα μέχρι να μοιάσει με σιρόπι. Τότε εμβαπτίζω τα ροδάκινα. Σιγοβράζω για 5 λεπτά μόνο και αποσύρω από τη φωτιά.
3. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Χαράζω το δέρμα σε κάθε στήθος πάπιας σε 3-4 σημεία. Ζεσταίνω ένα βαρύ μαντεμένιο, κατά προτίμηση τηγάνι, στη φωτιά, χωρίς καθόλου λάδι και μόλις κάψει τοποθετώ τα στήθη με το δέρμα προς τα κάτω. Πιέζω με σπάτουλα για 3-4 λεπτά μέχρις ότου πάρει ωραίο χρώμαι το δέρμα.
4. Μεταφέρω το μαντεμένιο σκεύος στο φούρνο και ψήνω 4 λεπτά από τη μία πλευρά κι άλλα 4 από την άλλη.

5. Κόβω διαγωνίως κάθε στήθος σε οκτώ φετάκια. Ζεσταίνω απαραιτήτως τα πιάτα όπου θα φάμε. Στο κέντρο κάθε πιάτου, βάζω μια κουταλιά βινεγκρέτ και από πάνω ξαπλώνω τις φετούλες πάπιες. Τιςε στεφανώνω με τα ροδάκινα γύρω γύρω.
6. Τρώμε χωρίς περιστροφές και καθυστερήσεις.

7. Κοιτάω τον Γιαννακίδη αν χαμογελάει. Παρατηρώ κάτι σαν μειδίαμα.

8. Η συνταγή είναι για τέσσερις αλλά είμασταν και οι δύο πεινασμένοι και λαίμαργοι.

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'