Τα κρητικά: κουκιά με πατάτες και άρωμα άγριου μάραθου
Κάθε αρχή της άνοιξης, που κάνουν την εμφάνισή τους τα κουκιά και οι αγκινάρες, οι επιλογές μαγειρέματός τους είναι πολλαπλές. Με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, λίγες πατατούλες, αγκινάρες και άφθονα μυρωδικά για να μοσχοβολήσουν, τα χλωροκούκια είναι ενα αναποσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ομολογώ οτι το άρθρο της κυρίας Καλής Δοξιάδη για τα κουκιά και τις «απειλές» με τις οποίες τελικά όλοι μεγαλώσαμε, είναι αρκετά κατατοπιστικό και μου έλυσε μια μεγάλη απορία. Σαν παιδί φυσικά και εγώ δεν υπέκυπτα ποτέ σε τέτοιου είδους προειδοποιήσεις ειδικά όταν η απάντηση στην ερώτηση «γιατί να μη φάω ωμά κουκιά» ήταν «Έτσι!». Για να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα, μαγειρέψτε τα με πατάτες, σε σάλτσα ντομάτας και άφθονο άγριο μάραθο που πραγματικά τα απογειώνει γευστικά. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε και αγκινάρες, άλλωστε είναι ένα απο τα λαχανικά που κατά τη γνώμη μου ταιριάζουν με όλα, ακόμη και φρέσκα, δροσερά, μικρά κολοκυθάκια.
Χλωροκούκια με πατάτες και άρωμα απο άγριο μάραθο
Υλικά
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
- 1 κιλό χλωρά κουκιά καθαρισμένα
- 3 πατάτες μεγάλες κομμένες στα τέσσερα
- 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες απο τον τρίφτη
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- νερό να τα σκεπάσει
- 1 μάτσο άγριο μάραθο ψιλοκομμένο
- το πράσινο μέρος απο τα κρεμμυδάκια
- αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα κουκιά, τις πατάτες και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Συνεχίζουμε με τις ντομάτες, τον πελτέ και το νερό. Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον μάραθο, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις δέσει η σάλτσα μας, το φαγητό μας είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό και αχνιστό.