Της νηστείας: κουνουπίδι αντί για κιμά
Στο παρελθόν, αντιπαθούσα την νηστεία. Κυρίως γιατί αντιδρούσα στο γεγονός ότι η θρησκεία την επέβαλε, με μια επίφαση που δεν μπορούσα να κατανοήσω. Το κατανόησα όταν συνειδητοποίησα ότι ο φόβος του Θεού είναι ένας τρόπος για κάποιους να φροντίσουν τον εαυτό τους, κάνοντας τρεις φορές τον χρόνο (χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι) διατροφή χωρίς κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά. Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσατε το 40ήμερο διαιτολόγιο της εκκλησίας, η Μεγάλη εβδομάδα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για χορτοφαγία και λαδερά που είναι της εποχής. Όσο πιο απλά είναι τα φαγητά από άποψη υλικών και μαγειρέματος, τόσο πιο πολύ στο πνεύμα της εβδομάδας θα είστε. Ωστόσο, αν πεθυμήσετε μακαρονάδα με κιμά υπάρχει εναλλακτική λύση. Το κουνουπίδι μπορεί να πάρει την θέση του κιμά στην κατσαρόλα με ένα μυστικό που θα του δώσει τραγανή υφή, που δεν έχει το συγκεκριμένο λαχανικό όταν μαγειρεύεται.
Υλικά
- 1 κουνουπίδι
- μια χούφτα αμύγδαλα και καρύδια (όχι αλμυρά)
- 1 κρεμμύδι
- αλάτι, πιπέρι,
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- 1 κιλό ντομάτες ζουμερές
Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μεγάλα κομμάτια, αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει με νερό και ξύδι, και το περνάμε από το μπλέντερ (ή το κόβουμε στο χέρι) , τόσο όσο να μη λιώσει αλλά να γίνει χοντροκομμένος κιμάς. Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ αμύγδαλα και καρύδια. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να κοκκινίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα, έχουμε τσιγαρίσει το κρεμμύδι, έχουμε ρίξει τρεις - τέσσερις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, μια μύτη ζάχαρη, πιπέρι και όποιο άλλο μπαχαρικό συνηθίζουμε να βάζουμε στον κιμά μας, όπως για παράδειγμα κανέλα. Αφού βράσει για δέκα λεπτά η σάλτσα, ρίχνουμε το κουνουπίδι και τους ξηρούς καρπούς, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για δέκα ακόμα λεπτά, σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Συνοδεύεται με μακαρόνια, αλλά είναι εξίσου νόστιμο και πιο διαιτητικό με ρύζι μπασμάτι.