Η τέλεια καρυδόπιτα
Το σπίτι ήταν απίστευτο. Ένα παλιό σχολείο, το οποίο οι τωρινοί ιδιοκτήτες μετέτρεψαν σε κατοικία. Σε σπίτι – παλάτι. Η πρόσκληση ανοιχτή. Όλοι οι καλοί, καλοδεχούμενοι. Ειδικά οι Έλληνες, μια που η γιορτή ήταν αμιγώς ελληνική. Με τα αρνιά της, τα κοκορέτσια της, τις κλασικές πατάτες φούρνου, το τζατζίκι της και όλα τα ελληνικά καλούδια.
Σε ένα κομψό προάστιο της Μασαχουσέτης, ένα ζευγάρι δεύτερης γενιάς Ελλήνων είχε καλέσει αγαπημένους φίλους από και εξ Ελλάδος να περάσουν όλοι μαζί την ημέρα του Πάσχα. Χωρίς καμιά έπαρση. Με την απλότητα που χαρακτηρίζει ανθρώπους χορτασμένους που δεν θέλουν να επιδείξουν τίποτα. Θέλουν απλώς να περάσουν καλά. Με τους φίλους τους. Κι ούτε που πέρασε από το μυαλό κανενός ότι δεν θα προσέφερε.
Το πάρτι ήταν ρεφενέ. Ένα καλοστημένο excell στάλθηκε σε όλους τους καλεσμένους με e-mail ένα μήνα πριν, με τα απαραίτητα εδέσματα, για να στηθεί σωστά η πασχαλινή γιορτή. Κι ο καθένας συμπλήρωνε στο ανάλογο κουτάκι αυτό που θα έφτιαχνε. Έτσι, το πασχαλινό γεύμα – ρεφενέ στήθηκε τέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα. Εμείς, καλεσμένοι από σπόντα, φτιάξαμε την τέλεια καρυδόπιτα, η οποία ομολογουμένως έσκισε. Την έφτιαξα ξανά, επιστρέφοντας στην Αθήνα, και την προσέφερα με μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω. Το παγωτό ταίριαξε καταπληκτικά. Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν πασπάλισα την καρυδόπιτα με άχνη και κανέλα.
Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές του γλυκού μπέκιν πάουντερ
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 6 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
- Για το σιρόπι
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
- 2-3 κουταλιές της σούπας μπράντι κι άλλες 4 κουταλιές για να ραντίσουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο
- Κανέλα αναμεμειγμένη με άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα από πάνω (προαιρετικά)
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με την σοκολάτα.
Στο μίξερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για 4΄, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα καρύδια με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, το αλείβουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180-200 C, ανάλογα με το φούρνο μας για περίπου μία ώρα. Κάνουμε το γνωστό τεστ με την οδοντογλυφίδα και βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, εφόσον η οδοντογλυφίδα βγαίνει από το γλυκό καθαρή.
Μέχρι να ψηθεί το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι, για 3΄. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές μπράντι.
Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την ραντίζουμε με 4 κουταλιές της σούπας μπράντι. Ενώ είναι ακόμα ζεστό, χύνουμε το σιρόπι μέχρι να καλύψει όλο το κέικ.
Πασπαλίζουμε από πάνω (προαιρετικά) με ανάμεικτο μείγμα από κανέλα και άχνη ζάχαρη.