Τα μακαρόνια - πίτσα της θείας Μαίρης
«Τα μακαρόνια - πίτσα της θείας Μαίρης»: έτσι αποκαλούσαν τα παιδιά μου αυτό το θαυμάσιο έδεσμα. Η αδερφή μου, που είχε λανσάρει το πιάτο στις οικογενειακές μας μαζώξεις, έγινε επάξια και η νονά του. Περιέχει όλα αυτά που αγαπούν τα παιδιά και αποτελούν την κατ΄ εξοχήν γέμιση μιας πίτσας. Μόνο που η βάση της, αντί για ζυμάρι, είναι ζυμαρικά ανακατεμένα με ζαμπόν και τυριά. Το φαγητό αυτό, το οποίο υιοθέτησα κατ’ απαίτηση των παιδιών μου, έκλεβε την παράσταση σε όλα τα παιδικά πάρτι και είναι ένα ευπαρουσίαστο ταψί στα τραπέζια με καλεσμένους μεγάλους και μικρούς, όπου απαραιτήτως πρέπει ως φιλόξενοι οικοδεσπότες να ετοιμάσουμε και κάτι που να τρώνε τα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές, βέβαια, που η πιατέλα με τα «μακαρόνια - πίτσα της θείας Μαίρης» καταλήγει στο τραπέζι των ενηλίκων και τελειώνει πριν από τα «μεγαλίστικα» φαγητά που έχω ετοιμάσει. Πάντως, ακόμα και σήμερα, είκοσι χρόνια σχεδόν μετά, το φτιάχνω με μεγάλη χαρά όταν οι κολλητοί των παιδιών μου, εκ νηπιαγωγείου προερχόμενοι, μου τηλεφωνούν για να με ρωτήσουν: «Αλέκα, πότε θα μας φτιάξεις τα μακαρόνια - πίτσα της θείας Μαίρης»;
Υλικά
- ½ κιλό ζυμαρικά (παλιά χρησιμοποιούσα κοφτό μακαρονάκι. Τελευταία το κάνω με πιο «ψαγμένα» ζυμαρικά, τουλάχιστον ως προς το σχήμα τους)
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ¼ τυρί γλυκιά γραβιέρα σε κύβους ή τριμμένη
- ¼ παρμεζάνα σε κύβους ή τριμμένη
- ¼ τυρί κεφαλογραβιέρα σε κύβους ή τριμμένη
- ¼ ζαμπόν
Για τη σάλτσα
- ½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 10-15 μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 2 δαφνόφυλλα
- αλάτι, πιπέρι
- ρίγανη
Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά 1-2 λεπτά πριν από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο, γιατί θα ξαναψηθούν στον φούρνο. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι κρύο νερό στην κατσαρόλα για να σταματήσει ο βρασμός και τα σουρώνουμε.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο λάδι. Μόλις γίνουν διάφανα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 15-20 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στο μεταξύ λαδώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν, τρίβουμε ή κόβουμε σε μικρά κυβάκια τα τυριά και τα ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά. Κρατάμε περίπου ¼ από τα τυριά.
Μόλις μαγειρευτεί η σάλτσα, την χύνουμε πάνω από τα ζυμαρικά , προσθέτουμε τριμμένα τα τυριά που έχουμε κρατήσει και το φουρνίζουμε τους 180-200 oC για 20΄.
Το έχω φτιάξει και με άλλα τυριά – ό,τι είχα στο ψυγείο - το έχω φτιάξει με μπέικον αντί για ζαμπόν ή και χωρίς κανένα αλλαντικό. Αυτό το φαγητό δεν αποτυγχάνει με τίποτα. Ό,τι και να κάνεις, βγαίνει τέλειο!
Κι ακόμα, όταν το ετοιμάζω για τους τέσσερίς μας, ετοιμάζω την ίδια ποσότητα, την μοιράζω σε δύο μικρότερα πυρέξ, ψήνω το ένα για να το φάμε και βάζω το άλλο στον καταψύκτη.