Τα φρέσκα κρεμμύδια σε πρώτο ρόλο
Συνήθως τα χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσουμε τα κάθε λογής φαγητά, αλλά εδώ σας προτείνω τα κρεμμύδια σε ρόλο πρωταγωνιστή σε ένα μεζέ ασυνήθιστο! Στο αεροπλάνο για τη Χίο, πριν από κάμποσα χρόνια, έπιασα κουβέντα με τη διπλανή μου ηλικιωμένη Χιώτισσα κυρία και βέβαια τη ρώτησα ποια ήταν τα φαγιά που θυμόταν από τα παιδικά της χρόνια. Μου μίλησε για τη νοστιμιά του απλού χυλού που έφτιαχναν βράζοντας για πολλές ώρες κόκκους στάρι μέχρι να σκάσουν, αλλά και για τα κρεμμύδια που ψήναν στη χόβολη, ανάμεσα στις στάχτες του φούρνου όπου ψηνόταν κάθε βδομάδα το ψωμί. «Τα κόβαμε στα τέσσερα και τα τρώγαμε μαζί με ελιές, περιχυμένα με λάδι και ξύδι,» μου είχε πει, αναπολώντας με έκδηλη νοσταλγία το εξαιρετικά απλό αλλά σίγουρα μοναδικής νοστιμιάς μεζέ.
Καθώς ξεριζώνω από το περιβόλι μας τα μεγάλα πλέον φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουν μεν πράσινα φύλλα στο πάνω μέρος, αλλά είναι παχουλά και σαρκώδη, θυμήθηκα τα ψητά κρεμμύδια της Χιώτισσας. Σκέφτηκα ότι πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω ψημένα στα κάρβουνα, καψαλισμένα και πλημμυρισμένα με τη μυρωδιά του καπνού. Κάποιοι αναπολούν μπάρμπεκιου με ψάρια και μπριζόλες αλλά για μένα τα ψητά στα κάρβουνα λαχανικά είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Σε μια βιαστική επίσκεψη στην Αθήνα, απόλαυσα εξαιρετικά ψητά λαχανικά στο πάρα πολύ καλό εστιατόριο του ξενοδοχείου NEW, στη Φιλελλήνων.
Εμείς συνήθως ψήνουμε μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια, όμως τα παχουλά φρέσκα κρεμμύδια θα είναι εξαιρετικά, σκέφτηκα. Και είχα δίκιο! Στη λαϊκή και στα καλά μανάβικα βρίσκετε, βέβαια, τα μωβ ή λευκά κρεμμύδια αλλά και μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, με παχουλή ρίζα. Και τα δυο αυτά είδη γίνονται πολύ νόστιμα ψητά, όπως διαπίστωσα. Και για να ολοκληρώσετε τον απλούστατο αλλά ασυνήθιστο μεζέ, σας προτείνω να τα σερβίρετε μαζί με μια πικάντικη πιπεροσαλάτα, που συμπληρώνει ιδανικά την καραμελωμένη γλύκα των ψημένων κρεμμυδιών.
Φρέσκα κρεμύδια ψητά
Συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή ψάρι, αλλά και μεζές, μαζί και με άλλα ψητά λαχανικά - Ορεκτικό για 8 άτομα
- 8 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, με κομμένο το περισσότερο από το πράσινο τμήμα ή 8 μέτρια μωβ ή λευκά κρεμμύδια, κατά προτίμηση μαλακά - που δεν έχουν ακόμα τελείως ξεραθεί
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- ξύδι βαλσαμικό
- πιπερισαλάτα για να σερβίρετε (συνταγή ακολουθεί)
Κόψτε στη μέση κατά μήκος τα κρεμμύδια και αλείψτε τα με ελαιόλαδο. Ψήστε τα στα κάρβουνα στην ψησταριά ή στη γκριλιέρα, περίπου 5 λεπτά από κάθε μεριά, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να καραμελώνουν. Πασπαλίστε με αλάτι και βρέξτε με μερικές σταγόνες βαλσαμικό ξύδι, προτού να τα σερβίρετε σαν συνοδευτικό σε κρεατικά ή ψάρι ψητό ή σαν μεζέ με πιπεροσαλάτα.
Πιπεροσαλάτα με καρύδι και κύμινο
Σερβίρετε με ψητά λαχανικά ή με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί - Ορεκτικό για 6-8 άτομα
- 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 5 μεγάλες πιπεριές Φλώρινας, με βγαλμένα σπόρια, κομμένες σε μέτριες λουρίδες
- 1 καυτερή πιπεριά, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη ή μια καλή πρέζα μπούκοβο
- 1 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
- 1 κ. γλυκού αλάτι ή όσο θέλετε
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι ή περισσότερο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόκκοι κόλιανδρο αλεσμένοι
Ζεστάνετε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρετε τις πιπεριές, γλυκές και καυτερή, ανακατώνοντας, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν. Μεταφέρετε σε μίξερ ή στο μπλέντερ τις πιπεριές και το λάδι τους, προσθέστε τα καρύδια, τον πελτέ, το αλάτι, το λεμόνι, το κύμινο και τον κόλιανδρο.
Δουλέψτε, ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ, για να πάρετε σχεδόν ομοιόμορφο πολτό. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Μεταφέρετε σε γαβάθα και αφήστε να μείνει στο ψυγείο 2-3 ώρες ή μια νύχτα. Σερβίρετε με ψητά λαχανικά ή με φρυγανισμένο καλό πολύσπορο ψωμί.