Τα κρητικά: το απάκι έγινε πίτα
Στην Ελλάδα φτιάχνουμε πολλές πίτες. Σπανακόπιτα, χορτόπιτα, κοτόπιτα, κασερόπιτα, γαλατόπιτα, αγκιναρόπιτα, κολοκυθόπιτα, μανιταρόπιτα, μαραθόπιτα, τυρόπιτα και άλλες πολλές που σίγουρα δεν γνωρίζω ή μου διαφεύγουν. Ενίοτε τρώμε και χυλόπιτες αλλά ποτέ δεν κατάφερα να μάθω τη συνταγή!
Η απακόπιτα γεννήθηκε ένα απόγευμα που μιλούσα με μία πολύ καλή μου φίλη από την πρωτεύουσα η, οποία κυριολεκτικά λατρεύει το απάκι. Μόλις ανέβηκα στην Αθήνα, φτιάξαμε απακοπιτάκια οπότε η πρώτη δοκιμή πήγε καλά και τις προάλλες, με αφορμή μάζωξη φίλων, είπα να την ετοιμάσω για να δω αντιδράσεις! Προφανώς για να την διαβάζετε αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα τους άρεσε (με δημοκρατικές διαδικασίες πάντα)! Τα υλικά που πρόσθεσα τα εμπνεύστηκα από την τηγανιά με απάκι. Λίγη πιπεριά, λίγο πράσο, ένα ελαφρύ κίτρινο τυρί, επειδή το απάκι έχει έντονη γεύση, και φύλλο χωριάτικο. Λόγω περιορισμένου χρόνου, το προμηθεύτηκα φρέσκο από το σούπερ μάρκετ αλλά αν θέλετε να φτιάξετε σπιτικό φύλλο, σας παραθέτω και μια συνταγή - σιγουράκι. Να θυμάστε ότι μπορούμε να μεταμορφώσουμε σε πίτα οτιδήποτε μας αρέσει. Ο συνδυασμός των υλικών είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και διάθεσης! Συνδυάστε και πειραματιστείτε λοιπόν χωρίς φόβο και πάθος γιατί απλά, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ένα φαγητό που δεν τρώγεται. Μικρό το κακό για να φοβάστε να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας στην κουζίνα.
Το απάκι έγινε πίτα
Υλικά (η δοσολογία είναι για ενα ταψί μετρίου μεγέθους)
Για τη ζύμη
- μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 70%
- ½ σφηνάκι ρακί ή ξύδι
- ½ ποτήρι γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- νερό όσο σηκώσει για να γίνει μέτρια προς σφικτή
Για τη γέμιση:
- λίγο ελαιόλαδο
- 400 γρ. απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 μεγάλα πράσα (το άπρο μέρος) κομμένα σε ροδέλες
- 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 350 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Επίσης, για το πάνω μέρος της πίτας, θα χρειαστούμε:
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
- μαύρο σησάμι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας με τον γνωστό τρόπο, βάζοντας το αλεύρι σε ένα μπολ σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μια τρύπα στη μέση. Προσθέτουμε στη μέση τη ρακί, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε το νερό που χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μέτριας σκληρότητας. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το απάκι για να βγάλει τα αρώματα από τα κρητικά βότανα που έχει καπνιστεί. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα πράσα, τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε το ένα φύλλο χωρίς να το κάνουμε πολύ λεπτό, το πάχος του να είναι μέτριο και το απλώνουμε στο ταψί φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω το τυρί.
Από πάνω καλύπτουμε τη ζύμη μας με το δεύτερο φύλλο και την σφραγίζουμε καλά γύρω – γύρω για να μην ψάχνουμε τη γέμιση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια χωρίς να φτάσει κάτω, απλώνουμε το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το σησάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί από κάτω.