Κρεατόπιτα για ώρα ανάγκης
Πριν λίγο καιρό είχα επιχειρήσει να ψήσω στον φούρνο ένα κότσι μοσχαρίσιο που είχα βρει τυχαία (τυχαία, γιατί σπάνια πουλιούνται κότσια ολόκληρα από έλληνα χασάπη). Δυστυχώς απεδείχθη μάπα. Παρόλη τη φροντίδα και το σιγανό ψήσιμο, το μοσχάρι ήταν κάποιας ηλικίας και το κρέας βγήκε σκληρό, στεγνό και άνοστο. Ευτυχώς ήμασταν μεταξύ μας και δεν ντροπιάστηκα, αλλά έμεινε αφάγωτο πάνω από το μισό ψητό και δεν το χαλάλιζα για τη σκυλίτσα μας. Τότε είχα την τολμηρή σκέψη να φτιάξω κρεατόπιτα... τολμηρή γιατί δεν είχα φτιάξει ποτέ στη ζωή μου ούτε είχα φάει. Στο πατρικό μου σπίτι δεν την μαγειρεύαμε, έτσι έμεινε έξω από το νοητό ρεπερτόριο. Πράγμα που μου άφηνε μεγάλα περιθώρια για αυτοσχεδιασμό και πτήσεις φαντασίας.
Έτυχε να έχω στο ψυγείο λουκάνικα χωριάτικα και λίγο σάλτσα κιμά που περίσσεψε από μακαρονάδα. Έβαλα μπρός λοιπόν. Τσιγάρισα το ψιλοκομμένο ψητό με κρεμμυδάκια, κρεμμύδι, καρότο και σέλινο, μπόλικο μαϊντανό, θυμάρι και λίγο φασκόμηλο. Όταν ρόδισε, πρόσθεσα τη γέμιση των λουκάνικων να ροδίσει κι αυτή, τα έσβησα με κόκκινο κρασί κι έβαλα τον κιμά.Στην παρακάτω συνταγή οι ποσότητες είναι λίγο φλου αναγκαστικά. Εξάλλου εσείς θα βάλετε ό,τι υπόλοιπα έχετε σε ό,τι ποσότητες έχετε. Θα έχετε την άνεση επίσης να προσθέσετε και να παραλείψετε συστατικά, προσέχοντας μόνο το μίγμα να είναι σχετικά αφράτο και όχι νερουλό.
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά τώρα; Γιατί μεθαύριο κάλεσα μερικές φίλες να δουν τον κήπο που είναι τώρα στα μεγαλεία του και να φάμε μαζί το μεσημέρι. «Δεν θέλουμε να σε κουράσουμε», είπαν. Δεν θα κουραστώ καθόλου, έχω μιαν υπέροχη κρεατόπιτα στην κατάψυξη και θα φτιάξω και μια σαλάτα!
Υλικά
- υπόλοιπο ψητό, μοσχάρι, χοιρινό ή αρνάκι, πολύ ψιλοκομένο, ή, αν βαριέστε, αλεσμένο χοντρά στο μηχάνημα κουζίνας.
- 2-3 λουκάνικα χωριάτικα ξεφλουδισμένα και ψιχουλιασμένα
- κιμά από μακαρόνια, αν έχετε.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κοτσάνι σέλερι και ένα καρότο, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1-2 φύλλα φασκόμηλο
- ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- λαχανικά σε κύβους (κολοκυθάκια, αγγούρια ξεσποριασμένα, ντομάτες ξεσποριασμένες)
- μερικές κουταλιές της σούπας γλυκό τραχανά ή ρύζι καρολίνα
- αλάτι θαλασσινό και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι ή και άλλα μπαχαρικά
- φύλλο χωριάτικο, καλύτερα σπιτικό αλλά και έτοιμο είναι εντάξει
Οδηγίες
Τσιγαρίστε το κρέας, προσθέστε ψίχα από λουκάνικα, κρεμμύδια, καρότα, σέλερι και μυρωδικά, τσιγαρίστε κι αυτά για λίγο και σβήστε με το κρασί. Ξεκολλώντας τα καραμελωμένα της κατσαρόλας, αφήστε το να ξεθυμάνει και προσθέστε τη σάλτσα κιμά, τα λαχανικά και τον τραχανά ή ρύζι.
Αλατοπιπερώστε κι αν δεν βάλατε κιμά σάλτσα που τα έχει ήδη, προσθέστε λίγη κανέλα και γαρίφαλο. Σε λαδωμένο πυρέξ βάλτε 4 λαδωμένα φύλλα χωριάτικα (ή 1-2 μόνο αν είναι χοντρά) ώστε να περισσεύουν, προσθέστε τη γέμιση χωρίς να την πατικώσετε πολύ και βάλτε άλλα τέσσερα φύλα από πάνω βρέχοντας και σφραγίζοντας τις άκρες.
Αλείφετε το τελευταίο με ασπράδι αυγού για να γυαλίσει. Χαράξτε και ψήστε σε ζεστό φούρνο ώσπου να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει απ' τα τοιχώματα του ταψιού (μισή ώρα με 45 λεπτά).