Μεζέδες για Μουντιάλ, III: σουβλάκια απ' το Καμερούν
Η κουζίνα του Καμερούν θεωρείται από τις πλουσιότερες της Αφρικής, κυρίως λόγω τοποθεσίας της χώρας αλλά και της γαλλικής επιρροής, αποτέλεσμα της οποίας είναι και τα σουβλάκια από κοτόπουλο, μοσχάρι ή κρέας κατσίκας. Οι ντόπιοι τα αποκαλούν «suya» και πρόκειται για σουβλάκια σε καλαμάκια τα οποία αποκτούν την ξεχωριστή γεύση τους χάρη στα αρώματα της ιδιαίτερης μαρινάδας.
Brochettes a la camerounaise
- μισό κιλό μοσχάρι, κατάλληλο για σουβλάκι, κομμένο σε μπουκιές
- 1 κρεμμύδι
- 1 κουταλιά φέσκο τζίντζερ
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 2 ψιλοκομμένες ντομάτες
- ¼ φλυτζανιού μηλόξυδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το μοσχάρι σε μπλέντερ ή σε γουδί μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη πάστα.
Απλώνουμε τη μαρινάδα πάνω από το μοσχάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον – ιδεωδώς όλο το βράδυ.
Φτιάχνουμε τα σουβλάκια μας με το μαριναρισμένο κρέας και κομμάτια κρεμμυδιού και πιπεριάς και ψήνουμε στο γκριλ – ιδεωδώς σε κάρβουνα – αλείφοντας κατά διαστήματα με τη μαρινάδα.
* Το μυστικό για να μην αρπάξουν φωτιά τα καλαμάκια μας είναι να τα βουτήξουμε σε νερό για καμιά ώρα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μεζέδες για Μουντιάλ, V: πατατοκεφτέδες απ' το Εκουαδόρ
- Μεζέδες για Μουντιάλ, IV: γαρίδες κοκτέιλ απ' την Πορτογαλία
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Picadas από την Αργεντινή
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Pimento cheese απ' τον αμερικάνικο Νότο
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Γκουακαμόλε απ' το Μεξικό
- Μεζέδες για Μουντιάλ: μακαντάμια απ' την Αυστραλία
- Μεζέδες για Μουντιάλ: το εθνικό chivito της Ουρουγουάης
- Μεζέδες για Μουντιάλ: ιταλικά χρώματα
- «Γύρος» σπιτικός για τα παιδιά και όχι μόνο
- Οι λιχουδιές του Μουντιάλ