Σπαράγγι, το εκλεκτό: τα βασικά
Μπορείτε να βρείτε σπαράγγια συσκευασμένα στα σούπερ - μάρκετ (αλλά και στη λαϊκή, πολύ φτηνότερα, όταν είναι η εποχή τους). Συνοδεύουν άλλα φαγητά, συνήθως κρέατα ψητά ή ψάρια. Ωστόσο μαγειρεύονται και με ποικίλους άλλους τρόπους.
Πώς τα καθαρίζετε:
Κρατήστε το σπαράγγι με το ένα χέρι, περίπου από τη μέση του, και με το άλλο χέρι πιάστε το κοτσάνι του στην άκρη. Λυγίστε το σπαράγγι κι όπου σπάσει αφαιρέστε το (αυτό είναι το ξερό του μέρος· το υπόλοιπο είναι το τρυφερό, για φαγητό). Έτσι κάνετε με όλα. Αφού τα πλύνετε καλά και τα σκουπίσετε, ψήστε τα στη σχάρα. Βάλτε τα σε μια πιατέλα και ετοιμάστε μια ωμή σάλτα (=βινεγκρέτ) με
- λάδι
- λίγο μηλόξυδο
- λίγη μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
Χτυπήστε όλα αυτά τα υλικά μαζί και περιχύστε τα ψημένα σπαράγγια.
(Σημείωση: τα ξερά κομμάτια απ’ τα σπαράγγια μην τα πετάξετε. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, μαζί με άλλα υλικά, για ζωμό λαχανικών ή οποιαδήποτε σούπα.)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ανοιξιάτικο φαγητό al fresco
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: αγγελοκαμωμένη
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: διπλή εκλογική
- Πράσινο κριθαρότο με σπαράγγια
- Σπαράγγια: οδηγίες χρήσεως
- Άλλο οβριές κι άλλο σπαράγγια
- Σαν Καπρέζε του χειμώνα
- Ρολά με σπαράγγια για το τραπέζι του Πάσχα
- Τίποτα δεν πάει χαμένο: σπαράγγια με αυγά