Τα κρητικά: γίγαντες πλακί
Γίγαντες! Το όνομα και μόνο δεν θα μπορούσε να μη χαρακτηρίζει την τεράστια νοστιμιά τους. Ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που με μικρές δικές μας παρεμβάσεις όντως μπορεί να μεταμορφωθεί σε πολύ ιδιαίτερο πιάτο. Θα σας πω τι ακριβώς κάνω με τους γίγαντες τη δεύτερη μέρα, όταν πια έχω φάει ήδη τρεις φορές, θέλω μια διαφορετική γευστική προσέγγιση αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τους πετάξω.
Την πρώτη φορά τους δοκίμασα με θυμαρίσιο μέλι. Έτσι όπως ήταν παγωμένοι, σε μια στιγμή αδυναμίας, ξέρετε, από εκείνες που σε σώζει στο «τσακ» το τσιμπολόγημα του ψυγείου, έριξα από πάνω μια κουταλιά μέλι. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα κι ας ακούγεται λίγο περίεργο. Μετά έκανα έναν συνειρμό με το αμερικάνικο πρωινό που τρώνε το τραγανό μπέικον με τα φασόλια και σκέφτηκα να τους δοκιμάσω με φρυγανισμένο σύγκλινο. Το σύγκλινο είναι χοιρινό κρέας το οποίο διατηρείται στο λίπος του μετά το μαγείρεμά του και παρασκευάζεται σε αρκετά μέρη της Ελλάδος και κυρίως στη Μάνη και στην Κρήτη. Οι τρόποι πολλοί και διαφορετικοί. Άλλοι το καπνίζουν, άλλοι το μαρινάρουν στο ξύδι, άλλοι το μαγειρεύουν σκέτο και το αρτύζουν με μπαχαρικά στο τέλος του μαγειρέματος. Τέλος πάντων, αν ποτέ το συναντήσετε σε κάποια διατροφική σας βόλτα, πάρτε το και θα με θυμηθείτε, η νοστιμιά του είναι μοναδική. Στους γίγαντες απλά κόψτε το μικρά κομματάκια, φρυγανίστε το σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και, λίγο πριν σερβίρετε, ανακατέψτε το με τα φασόλια. Η έκρηξη στον ουρανίσκο (σε ανύποπτο χρόνο) από το σύγκλινο, θα σας αιφνιδιάσει ευχάριστα!
Γίγαντες πλακί (Giants!)
- μισό κιλό γίγαντες
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε λεπτές ροδέλες (αν θέλετε)
- 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Αποβραδίς μουσκεύουμε τους γίγαντες σε πολύ νερό. Σε μια βαθιά κατσαρόλα τους ξεβράζουμε δύο φορές. Τη τρίτη φορά τους μισοβράζουμε αφαιρώντας τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια. Όταν αλλάζουμε το νερό, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ζεστό ή χλιαρό για να μη σφίξει η σάρκα τους. Τους σουρώνουμε και τους απλώνουμε σε ένα ταψί.
Σε μια κατσαρόλα και με δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και τον ζ ωμό λαχανικών. Να θυμάστε ότι οι γίγαντες θέλουν μπόλικο ζωμό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση και δέσουν τα υλικά μας λίγο, κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και περιχύνουμε τους γίγαντες.
Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειαστεί για να κολυμπάνε και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αρχικά, μέχρι να πάρουν βράση, και μετά στους 180 μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε.