Τα κρητικά: πίτσα λαχανικών με καπνιστή γραβιέρα
Για έναν άνθρωπο που απολαμβάνει το φαγητό, είναι σημαντικό οι φίλοι του να έχουν την ίδια ιδεολογία και λαιμαργία. Παρασκευή πρωί (μετά το πρωινό - το τονίζω) με την αγαπημένη μου φίλη που έχει έρθει από την πρωτεύουσα, κάνουμε μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά των Χανίων όταν ξαφνικά και οι δυο κοντοστεκόμαστε μπροστά από ένα μαγαζί με ντόπια τυροκομικά προϊόντα μη πιστεύοντας αυτό που βλέπαμε. Καπνιστή γραβιέρα, καπνιστή μυζήθρα και καπνιστό πρόβειο τυρί. Μόλις τα πρωτοαντίκρισα ένιωσα πραγματικά πεταλούδες στο στομάχι, ξέρετε, όπως εκείνες που νιώθουμε όταν ο έρωτας μας χτυπάει με τα βέλη του… άλλωστε η σχέση με το φαγητό είναι ερωτική και αντί για πεταλούδες συνήθως χτυπάνε τα μηνίγγια μας κάθε φορά που γευόμαστε κάτι που μας αρέσει. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήραμε γραβιέρα και πρόβειο τυρί, μια φρατζόλα ψωμί φρεσκοφουρνισμένη από έναν φούρνο δίπλα και συνεχίσαμε τη βόλτα μας απολαμβάνοντας αυτό το μοναδικό δημιούργημα. Η καπνιστή γραβιέρα έχει μια πικάντικη γεύση που συνδυάζεται απίστευτα με τη μυρωδιά του καπνιστού. Ήρθαν στο μυαλό μου πάρα πολλοί τρόποι που θα μπορούσαμε να την «εκμεταλλευτούμε» γι’ αυτό, να ξέρετε, ότι θα την συναντήσετε σε πολλές συνταγές από ‘δω και πέρα στα κρητικά των bostanistas επειδή, είπαμε, τα καλά, όταν τα διακρίνουμε, τα διαδίδουμε! Κι επειδή το μουντιάλ πρωταγωνιστεί στη ζωή μας για τις επόμενες μέρες, ας φτιάξουμε μια πίτσα λαχανικών που μοσχοβολάει καπνιστή γραβιέρα. Μπορείτε να βάλετε ό,τι λαχανικά θέλετε ανάλογα με τα γούστα σας και αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε ζύμη, πεταχτείτε σε ένα σούπερ - μάρκετ που πουλάνε ακόμη και φρέσκιες.
Πίτσα με λαχανικά και καπνιστή γραβιέρα
Για τη ζύμη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- περίπου 350 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. λάδι
- 500 γρ. αλεύρι
Για τη σάλτσα
- 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη
- λίγη ζάχαρη
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, ρίγανη (αν θέλετε)
Λαχανικά
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- ελιές μαύρες
- 1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- καπνιστή γραβιέρα σε φέτες και λίγη ακόμη περασμένη από τον τρίφτη
- λίγη ρίγανη
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει η μαγιά να ενεργεί, προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις σμίξουν τα υλικά μας, ζυμώνουμε για ένα δεκάλεπτο περίπου σε αλευρωμένο πάγκο και μετά την αφήνουμε σκεπασμένη για μία περίπου ώρα να φουσκώσει. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει κανονική, ούτε σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
Όσο η ζύμη μας φουσκώνει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Προσοχή! Αν η ντομάτα είναι πολύ ώριμη και έχει πολλά υγρά, καλό θα ήταν να τα αφαιρέσουμε για να μη μουσκέψει το ζυμάρι μας.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ό,τι σχήμα θέλουμε και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε απλά να βάλετε αντικολλητικό χαρτί. Με ένα κουτάλι απλώνουμε τη σάλτσα και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Μετά τις φέτες και τα λαχανικά να πάνε παντού. Ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και τη ρίγανη. Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Αν περισσέψει, εννοείται την κρατάμε για πρωινό!