Οι ντομάτες αλλιώς
Την πρώτη φορά που δοκίμασα μαρμελάδα ντομάτα, το έκανα με επιφύλαξη. Η οποία βέβαια διαλύθηκε αμέσως, κυρίως γιατί συνδυάστηκε άψογα με ένα φρέσκο κατσικίσιο τυρί πάνω σε ζεστό, ξεροψημένο ψωμάκι. Έκτοτε δοκίμασα ένα σωρό συνταγές, για να έχω πάντα στο ψυγείο ένα βαζάκι ντομάτα για τυριά. Τελικά κατέληξα σε μια ιδέα του αμερικάνικου Saveur που προσαρμόστηκε στα δικά μου γούστα. Η ιδιαιτερότητα της είναι ότι, αντί για οποιοδήποτε άλλο αρωματικό (πολύ συνηθισμένο το θυμάρι, το κύμινο ή το τζίντζερ), χρησιμοποιεί πραγματική βανίλια.
Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά
- ½ κιλό κατακόκκινα ντοματίνια
- μισό μπαστουνάκι βανίλιας
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι πηκτίνη (στα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής)
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- ½ κουταλάκι κόκκους ροζ πιπέρι
Σε ένα γυάλινο μπολ κόβω τα ντοματίνια στη μέση και τα ανακατεύω με τη ζάχαρη (εκτός από μια κουταλιά), τα σποράκια της βανίλιας και τους κόκκους του πιπεριού. Σκεπάζω το μπολ και αφήνω τα ντοματίνια να μαριναριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Τα αδειάζω σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τα αφήνω να πάρουν βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για ένα τέταρτο περίπου, ανακατεύοντας πότε - πότε και ξαφρίζοντας αν χρειάζεται. Στο τέταρτο ρίχνω το χυμό του λεμονιού και την πηκτίνη ανακατεμένη με την κουταλιά ζάχαρη που κράτησα στην αρχή. Ανακατεύω για να διαλυθεί η πηκτίνη και αφήνω τα ντοματίνια να βράσουν άλλα 5 λεπτά.
Αφήνω τη μαρμελάδα να κρυώσει και την φυλάω στο ψυγείο για μια-δυο εβδομάδες. Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, τη μοιράζω έτσι όπως είναι ζεστή σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια (που τα έχω πλύνει με ζεστό νερό και τα έχω βάλει αναποδογυρισμένα σε πετσέτα για 10 λεπτά στο φούρνο στους 100°C).
Λες και είναι φτιαγμένη για τα κατσικίσια τυριά, αλλά ταιριάζει καταπληκτικά και με μια από τις ωραίες μας γραβιέρες!