Το κρητικό «βρώμικο»: πατάτες με γραβιέρα και πανσέτα
Η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα είναι μια αντίδραση στις προτηγανισμένες πατάτες με τη σος και το μπέικον από πάνω, τις λεγόμενες special, που σερβίρονται πλέον σε όλα σχεδόν τα ταχυφαγεία και - εντάξει, ψέματα δεν θα πω - , μου αρέσουν κι εμένα. Μ' έπιασε λοιπόν το πατριωτικό μου, με αφορμή ενα ολόκληρο κασόνι με φρέσκες πατάτες που μας χάρισαν, και είπα να το δοκιμάσω α λα κρητικά. Αντί για σος ή λιωμένο τσένταρ τυρί σκέφτηκα να ετοιμάσω μια κρέμα με κρητικά τυριά και αντί για μπέικον να βάλω καπνιστή πανσέτα που αφθονεί στο νησί και στη διατροφή μας.
Στην ετοιμασία της κρέμας τυριών συμβουλεύτηκα τον σεφ της Νυκτερίδας, Χρήστο Πετράκη, που με τις γνώσεις του μου εξήγησε πώς μπορώ να την φτιάξω χωρίς να μου κόψει. Όσο για τις πατάτες, φυσικά δεν αφαίρεσα τον φλοιό και είναι τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Σημαντικό σε αυτή τη συνταγή είναι η σωστή διανομή χρόνου στην προετοιμασία της για να μη κρυώσουν οι πατάτες, να μη παγώσει η κρέμα και τα κομμάτια της μπριζόλας να είναι ζεστά. Ιδού λοιπόν το κρητικό «βρώμικο» και καλή μας όρεξη!
Πατάτες τηγανιτές ενισχυμένες με κρέμα τυριών και καπνιστή πανσέτα
Υλικά
- 15 μικρές πατάτες φρέσκες με τη φλούδα τους
- 400 γρ. μυζήθρα
- λίγο γάλα
- 250 γρ. καπνιστή γραβιέρα περασμένη απο τον τρίφτη
- αλάτι και θυμάρι φρέσκο
- καπνιστή πανσέτα κομμένη σε λεπτά κομμάτια
- ελαιόλαδο για τις πατάτες και λίγο ακόμη για να «φοβερίσουμε» την πανσέτα σ' ένα τηγάνι
Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγουν τα χώματα και οι ακαθαρσίες. Τις στεγνώνουμε και μ' ένα βαρύ αντικείμενο τις σπάμε σε μπουκίτσες. Με αυτόν τον τρόπο το άμυλο απελευθερώνεται και γίνονται πιο τραγανές και νόστιμες. Αν δεν θέλετε να το κάνετε, τις κόβετε όπως συνηθίζετε για τηγάνισμα. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Όση ώρα τηγανίζονται οι πατάτες, σ' ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το μείγμα να είναι όχι πολύ πηκτό αλλά όχι και νερό. Μια ενδιάμεση κατάσταση θέλουμε, φροντίζοντας όμως να διαλυθεί καλά η μυζήθρα. Βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για να μη μας κολλήσει. Προς το τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα η οποία θα βοηθήσει την κρέμα μας να πήξει.
Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε την καπνιστή πανσέτα να ροδίσει καλά. Αν προτιμάτε να είναι φρυγανισμένη, απλά την αφήνετε παραπάνω. Μόλις οι πατάτες ψηθούν, τις σερβίρουμε σε μια πιατέλα, περιχύνουμε την κρέμα από πάνω και τελειώνουμε με την πανσέτα και το θυμάρι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Patatas bravas: ακατανίκητος ισπανικός μεζές
- Μετά από γερό ξενύχτι: πατάτες πλουμιστές
- Τα κρητικά: μαυρομάτικα με βλίτα
- Τα κρητικά: πανσέτα με τα συνοδευτικά της
- Τα κρητικά: πανσέτα καπνιστή με πιπεριές και μιαν έκπληξη
- Tσικνιστά λουκάνικα του δεκάλεπτου
- Κρασάτες πανσέτες στο τηγάνι
- Η βαρκάδα της πατάτας
- Ποιμενικό: Χοιρινή κοιλιά με πράσο, σέλινο, παντζάρια και ξινόγαλο
- Τηγανητές πατάτες... στον φούρνο
- Πανσέτα με τραγανή κρούστα από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
- Το μυστικό της τέλειας πατάτας στον φούρνο
- Πατάτες Hasselback, my way