Η τούρτα της Μαρίας: χρόνια πολλά μικρούλα μου!
Τριάντα χρόνια πριν (και βάλε) ήταν η καθιερωμένη τούρτα στα παιδικά γενέθλια της οικογένειας. Την έφτιαχνε η Μαρία για να γιορτάσουμε τη μέρα που μεγάλωναν τα πιτσιρίκια, με συνέπεια και αγάπη, πολλή αγάπη. Τόσα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να ξαναγιορτάσουμε παιδικά γενέθλια, η μικρή μας έκλεισε τον πρώτο της χρόνο. Και, όπως ήταν λογικό, έπεσε η ιδέα να φτιάξουμε την τούρτα της Μαρίας - κι ας μη μένει η Μαρία πια εδώ.
Το μόνο που είχαμε ήταν η μνήμη της γεύσης. Κι αρχίσαμε τα τηλέφωνα. «Πόσες στρώσεις έκανε;», «Είμαι σίγουρη ότι στη μους έβαζε μόνο αυγά, καθόλου κρέμα ή βούτυρο» και άλλα τέτοια μέχρι να μαζέψουμε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαμε. Και ιδού, λοιπόν, μια τούρτα ψυγείου, με μπισκότα σαβαγιάρ και μους σοκολάτας μόνο με αυγά:
Η τούρτα της Μαρίας
- 250 γρ. κουβερτούρα, αν βρείτε κάποια με 65% ή 70% περιεκτικότητα σε κακάο ακόμη καλύτερα
- 8 αυγά χωριστά κρόκοι και ασπράδια (όσο πιο φρέσκα γίνεται)
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικό)
- 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
- γάλα για τα μπισκότα
- κουβερτούρα για το στόλισμα
Βάζετε σ' ένα μπολ τη σοκολάτα σε κομμάτια και το στερεώνετε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει προσέχοντας το νερό να μην ακουμπάει τον πάτο του μπολ. Μόλις η σοκολάτα λιώσει, την βγάζετε από το μπεν μαρί και την αφήνετε στην άκρη.
Σ' ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε να γίνουν μια στητή μαρέγκα και τα αφήνετε κι αυτά στην άκρη. Σε ένα τρίτο (και τελευταίο) μπολ βάζετε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τους χτυπάτε λίγο με το μίξερ του χεριού. Στερεώνετε το μπολ στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει (μπεν μαρί πάλι) και συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους, ν' ασπρίσουν, να φουσκώσουν και κυρίως να ζεσταθούν αρκετά ώστε να παστεριωθούν.
Βγάζετε από το μπεν μαρί τους κρόκους και τους ανακατεύετε με τη λιωμένη σοκολάτα. Αν η τούρτα δεν θα καταναλωθεί από μωρά, προσθέτετε και το κονιάκ. Βάζετε μια μικρή ποσότητα μαρέγκας στο μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύετε και προσθέτετε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Αφήνετε στην άκρη τη μους και ετοιμάζετε τη βάση της τούρτας. Στην πιατέλα που θα σερβίρετε το γλυκό βάζετε ένα τσέρκι. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στεφάνι από μια φόρμα κέικ με πάτο που βγαίνει. Βουτάτε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο γάλα και τα στρώνετε σφιχτά μέσα στο τσέρκι. Από πάνω απλώνετε τη μους, στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει.
Μέχρι να σταθεροποιηθεί αρκετά η μους, ξύνετε υπομονετικά μ' ένα μαχαιράκι την κουβερτούρα για το στόλισμα, προσπαθώντας να πετύχετε σοκολατένιες κορδελίτσες - ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων - τις οποίες θα σκορπίσετε στην επιφάνεια της τούρτας μέχρι να καλυφθεί ολόκληρη. Όταν έρθει η ώρα του σεβιρίσματος, θα περάσετε γύρω-γύρω στο τσέρκι ένα μαχαίρι βουτηγμένo σε ζεστό νερό και θα το τραβήξετε. Μόλις τοποθετηθούν κεράκια, ζωάκια και λοιπά διακοσμητικά, ετοιμαστείτε για το happy birthday!
Υ.Γ.: Υπήρξε μια μικρή αμφιβολία για το πόσες στρώσεις είχε η τούρτα της Μαρίας. Προσωπικά, ως γνήσια σοκολατομανής, προτιμώ μία στρώση μπισκότα και από πάνω τη μους. Αν όμως προτιμάτε ένα πιο εντυπωσιακό σε ύψος γλυκό, θα βάλετε μπισκότα-μους-μπισκότα-μους, αλλά θα πρέπει να αυξήσετε κατά το ήμισυ την ποσότητα της μους.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πάρτυ απ' το μηδέν
- Τα Ναι και τα Όχι μας
- Ο εργένης γιορτάζει: διπλό κέικ για έναν
- H σπιτική τούρτα γενεθλίων
- Το κερασάκι μέσα στην τούρτα
- Μους λευκής σοκολάτας
- Ζάχερ τόρτε, η βιεννέζικη
- Τούρτα σπιτική, με σαντιγί και μανταρίνι
- Η τούρτα κρέμα φουντούκι-σοκολάτα-φυστικοβούτυρο της Νιόβης
- Yγιεινή τούρτα σοκολάτας